Da li su Rusi ispalili hice na britanski razarač i koja priča je tačna: Šta se zapravo desilo u Crnom moru?

24.06.2021

11:19 >> 13:36

0

Ministarstva odbrane dveju zemalja izdala su različita saopštenja, a treću verziju ispričao je novinar BBC-ja

Da li su Rusi ispalili hice na britanski razarač i koja priča je tačna: Šta se zapravo desilo u Crnom moru?
Copyright Printscreen Youtube/Sputnjik Srbija

Razarač „Defender” koji pripada Britanskoj kraljevskoj mornarici i koji plovi Crnim morem zbog vojnih vežbi NATO-a, u sredu je bio u centru međunarodnog incidenta u kom su učestvovali ruski patrolni brodovi i borbeni avioni.

Vest o ispaljenim hicima upozorenja prema razaraču koji je uplovio tri kilometra u ruske teritorijalne vode prvo je objavila ruska agencija „Interfax”, koja je citirala rusko ministarstvo odbrane.

Do incidenta je došlo u blizini rta Fiolent na polostrvu Krim, koje je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine.

– Razarač je upozoren da je oružje spremno i da će biti upotrebljeno ukoliko pređe granicu Ruske Federacije. Na upozorenje nije reagovao – navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Deset minuta po ispaljivanju hitaca upozorenja ruski borbeni avion bacio je četiri bombe ispred britanskog razarača, nakon čega je „Defender” napustio ruske vode, tvrde iz ministarstva.

Profimedia

Ruske agencije pišu i da je ministarstvo odbrane pozvalo britanskog vojnog atašea u Moskvi na razgovor.

Negiranje Londona

Ministarstvo odbrane Velike Britanije drži se druge priče, tvrdeći da na „Defender” nisu ispaljeni hici upozorenja.

– Nijedan metak upozorenja nije ispaljen na HMS „Defender”. Brod kraljevske mornarice mirno je prošao ukrajinskim teritorijalnim vodama u skladu sa međunarodnim pravom – piše na Tviteru Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Ipak, postoji i treća verzija priče, koju je ispričao novinar BBC-ja, Džonatan Bile, koji se u trenutku incidenta nalazio na samom razaraču.

Prema njegovim rečima, britanski brod prošao je kroz teritorijalne vode oko Krima, koji Velika Britanija smatra okupiranom teritorijom Ukrajine, pa samim tim i ukrajinskim teritorijalnim vodama. On kaže da je to urađeno s namerom da se Rusiji pošalje poruka, ali ističe da je kapetan „Defendera” Vinsent Oven naglasio da prolaze „međunarodno priznatim morskim putem”.

Pixabay

Britanski razarač je, prema njegovoj priči, veoma brzo po ulasku u ove vode dobio pratnju. Približila su mu se dva patrolna broda obalske straže u nameri da Britance navedu da promene kurs.

– Posada je bila na položajima, a oružani sistemi „Defendera” bili su spremni da zapucaju – istakao je Bile.

Putem radija dobijali su preteće poruke, a u jednoj od njih Britanicma je jasno poručeno da će „zapucati na njih ukoliko ne promene kurs”.

– U daljini smo čuli neke hice, ali smo izgleda bili daleko van dometa onih koji su ih ispalili – rekao je Bile za BBC.

Dok je izveštavao iznad njegove glave proleteo je avion zbog kog nekoliko trenutaka nije mogao da se čuje njegov glas.

Profimedia

– Ovo je još jedan ruski borbeni avion koji leti iznad našeg broda. U nekim trenucima iznad naših glava bilo je i do dvadesetak letelica. Bez obzira na to, nismo s krenuli s kursa, već smo nastavili plovidbu u teritorijalnim vodama Krima. Ceo prolazak trajao je malo duže od sat vremena, posle čega smo opet ušli u međunarodne vode. Uprkos tome, ruski avioni, kao što možete čuti, i dalje nadleću iznad nas – ispričao je Bile.

„Jasno je ko ovde laže”

Rusi i dalje tvrde da je britanski razačar ušao duboko u njihove teritorijalne vode i da su hici upozorenja ispaljeni jer je odbio da promeni kurs, nakon čega je napustio „ruske teritorijalne vode”. Sa druge strane, London tvrdi da je „Defender” plovio „ukrajinskim teritorijalnim vodama” i da prema njemu nisu bili ispaljeni nikakvi hici.

Tim povodom oglasila se i portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, koja je imala potrebu da istakne sve poznate činjice i nedoslednost u informisanju o ovom slučaju u britanskim medijima.

Ona je na Telegramu napisala da su o incidentu „objavljene tri vesti, sve bolja od bolje”.

– Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su vesti o hicima upozorenja „ruske dezinformacije” – podsetila je Zaharova, pa navela svedočenje novinara BBC-ja koji se nalazio na britanskom brodu i koji je potvrdio da je brod namerno uplovio u ruske teritorijalne vode.

Kako je napisala Zaharova, i britanska ambasada je saopštila da nije pucano na razarač. Ambasada tvrdi da je „brod britanske Ratne mornarice realizovao mirni prolazak kroz teritorijalne vode Ukrajine u skladu sa međunarodnim pravom“. Ambasada je takođe navela da je opis događaja koji je iznela ruska strana „netačan“.

Pročitajte još

– Ko laže: britansko Ministarstvo odbrane, britanski novinar televizije Bi-Bi-Si ili britanska ambasada u Moskvi? Odgovor postoji. Ovog puta – britansko Ministarstvo odbrane i britanska ambasada. Pa ne bi britanske obaveštajne službe podmetale Bi-Bi-Siju. U Londonu su izgubili manire. Želim da dam savet britanskim partnerima – ukoliko sledeći put poželite da „uđete mirno” – kucajte – poručila je Zaharova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike