Zaharova oštro reagovala povodom problema na Crnom moru: London laže, potrebna je dozvola za naše vode!

24.06.2021

23:50 >> 18:51

0

Autor: A. B,

Prema njenim rečima, postoje video-snimci i potvrde zasnovane na činjenicama, ne samo sa ruske strane već i britanskog novinara

Zaharova oštro reagovala povodom problema na Crnom moru: London laže, potrebna je dozvola za naše vode!
Marija Zaharova; Profimedia

Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova izjavila je, povodom incidenta sa britanskim razaračem na Crnom moru, da je Rusija “u situaciji sa narušavanjem državne granice” pokazala da je za ulazak u njene vode potrebno tražiti dozvolu i optužila London da laže.

Ruska Federacija je stavila do znanja da, ukoliko postoji želja da se, takoreći, mirno prošeta duž naših granica, pomalo zađe i na teritoriju, mora da se traži dozvola, pokuca i postupa u skladu sa zakonom – rekla je Zaharova.

Ona je naglasila da je Rusija miroljubiva država, ali je poručila da zna koji su njeni nacionalni interesi i “uči zapadne partnere da shvate ruske crvene linije”, prenosi Sputnjik.

Pročitajte još:

Ministarstvo odbrane Velike Britanije tvrdi da je njihov brod mirno prošao kroz teritorijalne vode Ukrajine i da niko nije pucao na razarač, a Zaharova je takvu reakciju zvaničnog Londona nazvala “laganjem u lice”.

Prema njenim rečima, postoje video-snimci i potvrde zasnovane na činjenicama, ne samo sa ruske strane već i britanskog novinara.

– Kada su britansko Ministarstvo odbrane i ambasada Velike Britanije u Moskvi govorili da tokom njihovog navodno mirnog ulaska nije bilo nikakvih incidenata, nikakvog hica upozorenja ruske avijacije, očigledno nisu videli ni brod obalske straže. A britanski novinar je sve to video i čuo. Odgovor je očigledan – London laže u lice. Cesto registrujemo i hvatamo za ruku naše zapadne partnere, kolege. Nažalost, London je u tome postao lider – rekla je Zaharova.

Ona je dodala da će Moskva odgovoriti na moguće provokacije stranih sila u situacijama kada su narušene ruske granice, kao što je, kako je navela, slučaj sa britanskim razaračem.

Rusko ministarstvo odbrane je u sredu izvestilo da je Crnomorska vlada i Savezna pomorska granična kontrola “zaustavila upad britanskog broda HMS ”Defender” u rusku teritoriju u blizini Krima”.

Navodi se da je britanski razarač ušao tri kilometara u ruske teritorijalne vode, a obalni brod je ispalio hice upozorenje, nakon što je Suhoj-24M bacio nekoliko bombi pored razarača, koji je potom napustio ruske teritorijalne vode.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi