SAD poslale jasnu poruku Iranu: Zašto Bajden bombarduje usred pokušaja obnavljanja nuklearnog sporazuma?

28.06.2021

19:15 >> 21:39

0

Ovaj potez američkog predsednika mogao bi da razjari Teheran, iako je on imao drugačiji cilj

SAD poslale jasnu poruku Iranu: Zašto Bajden bombarduje usred pokušaja obnavljanja nuklearnog sporazuma?
Copyright Džozef Bajden, Ibrahim Raisi; Profimedia

Odluka Džozefa Bajdena da naredi vazdušne napade na objekte u blizini iračko-sirijske granice koje su koristili militanti koje podržava Iran jasno su upozorenje Teheranu dok administracija predsednika Sjedinjenih Američkih Država pokušava da oživi pregovore o obnavljanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, smatraju poznavaoci prilika u ove dve zemlje.

Lorens Dž. Korb, stariji saradnik u Centru za progres Amerike i nekadašnji asistent sekretara odbrane, rekao je u intervjuu da su vazdušni napadi koje su izveli lovci bombarderi u osnovi Bajdenova poruka Teheranu.

– Prvi put je upotrebio vojnu silu otprlike mesec dana nakon inauguracije. Mislim da to nije slučajno učinjeno tada, nego da bi se poslala poruka Iranu. Činjenica da to radi sad, dok su pred sedmom rundom razgovora o Zajedničkom sveobuhvatnom planu akcije, samo je slanje signala – “bez obzira na to što smo stigli dotle, to ne znači da ćemo ignorisati druge probleme” – rekao je Korb.

Džon Kirbi, sekretar za štampu Pentagona, rekao je u nedelju da su u napadima ciljani objekti koje su koristile militantske grupe koje je podržavao Iran, a koje su te objekte koristile kao poligon za napade na američke trupe u Iraku, nazivajući napade “neophodnim, prikladnim i smišljenim akcijama s ciljem da ograniče rizik od eskalacije”.

Čak i on je rekao da su napadi poslali nedvosmilenu poruku.

Vlada Iraka osudila je napade na pozicije paravojnih grupa i nazvala ih očiglednim i neprihvatljivim kršenjem suvereniteta Iraka.

Američki zvaničnik koji je bio upućen u napade rekao je za Foks njuz da su u operaciji korišćeni avioni F-15 i F-16. Mete su bombardovane oko 18 časova (što je 17 časova u Srbiji).

Opravdavanje napada i opasni obrazac

Predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi navela je u saopštenju da su napadi delovali kao ciljani i proporcionalni odgovor na ozbiljnu i specifičnu pretnju. U izveštajima se navodi da su ovi militanti postajali sve sofisticiraniji i sposobniji za izvršavanje napada na američke trupe u Iraku daljinskim upravljanjem bespilotnim letelicama.

Bi-Bi-Si je, citirajući sirijsku Opservatoriju za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji, izvestio da je pet militanata nastradalo u napadima. “Vol strit žurnal” citirao je novinsku agenciju iz Iraka koja podržava iranske militante, a koja je prenela da su četvorica od petorice ubijenih bili članovi paravojnih formacija. SANA, sirijska novinska agencija, izvestila je da je u napadima poginulo jedno dete, dok je troje ljudi povređeno.

Senator Kris Marfi izjavio je u nedelju da se nada da će biti upoznat sa detaljima vazdušnih napada na tri objekta koje je predsednik Bajden naredio bez odobrenja Kongresa.

Marfi, koji je izrazio svoju zabrinutost i posle napada koji su se odigrali u februaru, rekao je da je predsednik sposoban da odbrani svoje snage u inostranstvu, ali da ga zabrinjava što tempo aktivnosti usmerenih protiv američkih snaga i neprestano uzvraćanje napada iranskih snaga počinju da izgledaju kao nešto što bi moglo da se okvalifikuje kao obrazac neprijateljstva prema Zakonu o ratnim moćima.

Vazdušni napadi izvedeni tokom poslednje operacije bili su usmereni na militante koje podržava Iran, a usledili su posle prve vojne akcije u februaru, kada su cilj bila postrojenja u Siriji kojima su upravljale paravojne organizacije.

Jednima bombe, drugima obećanja

Bajden se danas našao sa predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom, s kojim je pričao i o zabrinutosti ove zemlje zbog američkog nastojanja da se ponovo uključi u iranski nuklearni sporazum. Izraelci se plaše da bi obnova sporazuma na kraju Teheranu omogućila da nabavi nuklearno oružje i tako ih izložila iranskoj vojnoj pretnji.

Američki pokušaji da se oživi iranski nuklearni sporazum, nakon što je nekadašnji predsednik Donald Tramp odlučio da istupi iz njega 2018, sporo napreduju jer Teheran insistira na tome da SAD ukinu sve ekonomske sankcije.

Strah od Raisija

Ranije ovog meseca “Asošijeted pres” je izvestio da je budući iranski predsednik Ibrahim Raisi odbio ključni Bajdenov cilj proširenja nuklearnog sporazuma, kao i da se očekuje da Teheran pojača zahteve za ukidanje sankcija koje je uvela Amerika.

Karim Sadjadpur, stariji saradnik iz Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir, koji je bio i savetnik nekoliko administracija kada je Iran u pitanju, rekao je za AP da ne zavidi Bajdenovom timu.

Pročitajte još

– Mislim da administracija sada ima pojačan osećaj hitnosti da revidira sporazum pre nego što Raisi i novi tvrdolinijaški tim dođu na vlast – rekao je on.

Novoizabrani predsednik Irana, koji je trenutno glavni sudija i koji je već pod sankcijama SAD, počeće svoj mandat u avgustu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike