"Evropa je u stanju duhovne katastrofe": Uznemirujuće reči poglavara ruskih staroveraca

15.12.2020

14:55 >> 17:43

0

Kada je reč o Rusiji, mitropolit Kornelije smatra da je u toku postepeno vraćanje duhovnim tradicijama koje čuvaju pravoslavni staroverci

"Evropa je u stanju duhovne katastrofe": Uznemirujuće reči poglavara ruskih staroveraca
Copyright Pixabay

Evropske zemlje su u stanju duhovne katastrofe, dok se Rusija vraća duhovnim tradicijama, rekao je Sputnjiku poglavar Ruske pravoslavne staroobredničke crkve, mitropolit Kornelije.

– Stanje u kome se sada nalazi Evropa može se nazvati duhovnom katastrofom. Brišu se granice između dozvoljenog i nedozvoljenog, između korisnog i nepristojnog. Vlada nedostatak duhovnosti, razvrat – rekao je mitropolit Kornelije.

Wikimedia

Pročitajte još: Svi su čekali na ovu poruku iz Kremlja: Putin čestitao Bajdenu pobedu na izborima

Kako kaže, za ono što se dešava u Evropi delimično su krivi i sami Evropljani. Mitropolit im je posavetovao da se mole i pokaju.

Kada je reč o Rusiji, mitropolit Kornelije smatra da je u toku “postepeno vraćanje duhovnim tradicijama koje čuvaju pravoslavni staroverci”.

– Staroobredništvo je sveta religijska kultura, to je način života i razmišljanja u skladu sa idealima jevanđelskog morala i pogleda na svet. Staroobredništvo je čvrstina, strpljivost, snaga i krotkost, duh i poniznost. Nema sumnje da su ideali staroveraca aktuelni i potrebni u današnjem društvu. Pravoslavno staroobredništvo nije samo poštovana istorija, nego i dostojna budućnost Rusije – rekao je on.

Pročitajte još: Izgorela čuvena crkva na Menhetnu, vatrogasci se satima borili sa stihijom (VIDEO)

Krajem devedesetih, posle više od 300 godina raskola, Ruska pravoslavna staroverska crkva bila je priznata u Moskovskoj patrijaršiji. Naravno, nema reči o ponovnom spajanju crkava, ali međukonfesionalni dijalog je uspostavljen i uspešno se vodi.

Danas je u toku proces zbližavanja i prevazilaženja istorijske nepravde raskola. U mnogim pravoslavnim hramovima se služi bogosluženje po starim obredima. Ulazeći u pravoslavne crkve, staroverci se mogu krstiti sa dva prsta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike