Za brutalno ubistvo predsednika Haitija osumnjičena i dvojica Amerikanaca! (FOTO, VIDEO)

09.07.2021 | 06:01 >> 07:48

Autor: Jelena Stokic Jovanovic

Policija je u sredu pronašla osumnjičene atentatore u jednoj kući u blizini mesta zločina

Copyright Tanjug/AP Photo/Joseph Odelyn)

Jedinicu komandosa koja je ove nedelje ubila predsednika Haitija Žovenela Moiza i teško ranila njegovu suprugu činili su 26 Kolumbijaca i dvojica Amerikanaca poreklom sa Haitija, potvrdile su danas vlasti, i dodale da još traju potraga za nalogodavcima i otkrivanje motiva ovog zločina.

Kolumbijski ministar odbrane Dijego Molano saopštio je da prvi nalazi istrage ukazuju na to da su Kolumbijci osumnjičeni za učešće u atentatu na predsednika Haitija penzionisani pripadnici oružanih snaga njegove zemlje i obećao je da će pružiti svu potrebnu pomoć vlastima u rasvetljavanju svih okolnosti ovog slučaja.

Pročitajte još

Policija je u sredu pronašla osumnjičene atentatore u jednoj kući u blizini mesta zločina, u predgrađu glavnog grada Port-o-Prensa, i nakon višesatne borbe uhapšen je veći broj njih. Šef policije Leon Čarls juče je potvrdio da je u toj akciji uhapšeno 17 ljudi, prenosi Rojters.

Novinarima su tom prilikom na konferenciji za štampu prikazani mnogobrojni kolumbijski pasoši, oružje koje su osumnjičeni atentatori koristili – puške i mačete, kao i uređaji za komunikaciju i sredstva koja su upotrebili tokom provale u predsedničku rezidenciju.

– Stranci su došli u našu zemlju da ubiju predsednika -naglasio je Čarls, i dodao da su među uhapšenima 26 Kolumbijaca i dvojica haićanskih Amerikanca.

On je naveo da je u vatrenom obračunu sa atentatorima zarobljeno 15 Kolumbijaca, kao i Amerikanaci poreklom sa Haitija, dok su trojica napadača ubijena, a osam ih je još uvek u bekstvu.

Direktor kolumbijske nacionalne policije Horhe Luis Vargas saopštio je da je od Haitija primio zahteve za informacije o šest osumnjičenih, od kojih su dvojica ubijena u razmeni vatre sa haićanskom policijom, dok su još četvorica uhapšena. POGLEDAJ GALERIJU

Ministarstvo spoljnih poslova na Tajvanu, koje ima formalne diplomatske veze sa Haitijem, saopštilo je da je 11 osumnjičenih zarobljeno u njihovoj ambasadi nakon što su u nju provalili,a portparol Stejt departmenta nije mogao da potvrdi da li je među pritvorenima bilo i američkih državljana.

Predsednika Moiza (53) ubili su nepoznati napadači u noći između 6. i 7. jula u njegovoj privatnoj rezidenciji.

Teško naoružani napadači ispalili su nekoliko metaka u predsednika i on je na mestu preminuo. Na njegovom telu, koje je bilo potpuno prekriveno krvlju, pronađeno je 12 prostrelnih rana, a krevet u predsedničkoj kancelariji bio je potpuno rasturen.

Prva dama Haitija Martin Moiz takođe je upucana tokom napada i prevezena je u bolnicu, a danas je prebačena u ustanovu u Floridi.

Njihova deca, Žomarli, Žovenelj Džunior i Žoverlejn, nalaze se na „sigurnoj lokaciji”, navode zvaničnici vlade. Žomarli je, prema rečima sudije za prekršaje Karla Henrija Destina, preživela krijući se u sobi svog brata, dok su dva člana osoblja napadači vezali.

Atentat na Moiza izvršen je usred političkih nestabilnosti, s mnogo praznih ključnih mesta u vladi i parlamentom koji je ugašen, dok je opozicioni pokret Haitija već mesecima pozivao Moiza da se povuče s mesta predsednika.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug