Talibani u ofanzivi: Zauzeli glavni granični prelaz sa Iranom, britanski general otkriva 3 scenarija (VIDEO)

09.07.2021

13:17 >> 13:18

0

Autor: N. Pavlović

Prelaz Islam Kala jedan je od najvećih trgovinskih ulaza u Iran, koji vladi donosi mesečni prihod od oko 20 miliona dolara.

Talibani u ofanzivi: Zauzeli glavni granični prelaz sa Iranom, britanski general otkriva 3 scenarija (VIDEO)
Copyright Printscreen Twitter/Kian Sharifi

Talibani su zauzeli glavni granični prelaz između Avganistana i Irana, potvrđeno je danas u Kabulu.

Pojavili su se video snimci na kojima se vidi kako talibanske snage skidaju avganistansku zastavu sa krova pogranične carinarnice.

Pročitajte još

Prelaz Islam Kala jedan je od najvećih trgovinskih ulaza u Iran, koji vladi donosi mesečni prihod od oko 20 miliona dolara.

Talibani brzo zauzimaju područja širom Avganistana dok se pripadnici misije koju predvode SAD povlače iz zemlje.

Talibanski zvaničnici tvrde da su stavili pod kontrolu 85 odsto teritorije Avganistana, što je nemoguće potvrditi, dok avganistanska vlada to osporava.

Prema drugim procenama, talibani kontrolišu više od trećine od 400 okruga te zemlje.

Avganistanska vlada priznala je gubitak graničnog prelaza Islam Kala u provinciji Herat.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid rekao je da je prelaz pod potpunom kontrolom talibana.

Prema izveštajima, talibanski borci su zauzeli 5 distrikta u oblasti Herat bez borbe, a ranije ove nedelje je više od 1000 članova avganistanskih bezbednosnih snaga napustilo Tadžikistan pred naletom talibana.

Američke obaveštajne službe se plaše da bi talibani mogli da preuzmu kontrolu nad zemljom kroz 6 meseci.

Avganistanski predsednik Ašraf Gani insistirao je da su bezbednosne snage sposobne da drže talibane podalje, a i nekoliko oblasti su uspeli da povrate nazad.

Kako kažu zvaničnici, trupe su u sredu povratile vladine zgrade u gradu Kala e Nav, prvom većem mestu u koje su ušli talibani.

Načelnik štaba odbrane Velike Britanije, general Nik Karter, kaže da postoje 3 scenarija po kojima bi situacija mogla da se odigra u Avganistanu.

– Prvo, avganistanska vlada bi mogla da zadrži prsten, što se i vidi jer i dalje drži kontrolu nad provincijskim prestonicama. Drugi scenario je, prema mom mišljenju, veoma tužan jer bi država mogla da se raspadne na frakcije. Talibani bi držali možda deo zemlje, a druge nacionalne i etničke grupe bi carovale u drugim delovima, kao što smo videli 90-ih – rekao je Karter.

Kako dodaje, treći scenario je više ohrabrujući.

– Tu možete da vidite kompromis i pregovore. Američke operacije u Avganistanu će se zvanično završiti 31. avgusta, ali je većina stranih trupa već otišla – rekao je.

Kratka istorija sukoba

Podsetimo, prethodnih 20 godina bilo je veoma burno u Avganistanu. Nakon terorističkog napada 11. septembra 2001. godine, koalicija predvođena SAD bombardovala je lokacije talibana i Al Kaide u Kabulu, Kandaharu i Džalalabadu. Talibani, koji su prethodno preuzeli vlast nakon sovjetske invazije i građanskog rata, odbili su da predaju Osamu bin Ladena.

U novembru 2001. godine pao je Kabul, a talibani su pobegli iz grada. Deset godina kasnije objavljeno je da je tada najtraženiji svetski terorista Osama bin Laden ubijen. Ubile su ga američke foke u Pakistanu, a njegovo telo je potom bačeno u more.

Profimedia

U međuvremenu, 2013. godine je preminuo i Mula Muhamed Omar, osnivač talibanskog pokreta, a njegova smrt je držana u tajnosti čak dve godine. Prema saznanjima avganistanske obaveštajne službe, Omar je imao zdravstevnih problema, a umro je u Karačiju, u bolnici.

Prethodnih godina vode se mnogi pregovori između SAD i talibana, a jedan od sporazuma je potpisan u Kataru u februaru 2020. godine. Obe strane su se dogovorile da se NATO povuče iz Avganistana u narednih 14 meseci.

Pročitajte još

Američke snage bi trebalo da se povuku do 11. septembra, tačno 20 godina kasnije od terorističkog napada na SAD.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike