Njujork tajms pozvao Bajdena da se povuče, a demokrate da mu nađu zamenu: Glasači neće ignorisati, više ne može da pobedi Trampa

29.06.2024 | 11:05

Autor: Vladimir Tanacković

Uredništvo je zaključilo da demokrate imaju veće šanse ako promene kandidata

Copyright Profimedia

Američke demokrate moraju priznati da predsednik Džo Bajden više nije sposoban da pobedi Donalda Trampa na dan izbora u novembru i da treba da pronađu jačeg kandidata da ga zameni, napisalo je u petak uredništvo Njujork tajmsa. 

Apel je usledio dan nakon što je Bajden imao katastrofalan nastup protiv Trampa tokom predsedničke debate uživo na CNN-u. Posmatrači su primetili da je Bajden delovao slabašno i zbunjeno, boreći se da završi rečenice i da je mumlao dok je govorio

U članku objavljenom u petak Tajms je izrazio sumnju da Bajden može da ponovi pobedu nad Trampom iz 2020. 

- To više nije dovoljno da bi Bajden ove godine bio demokratski kandidat. Ne može se očekivati od glasača da ignorišu ono što je umesto toga bilo jasno: Bajden nije čovek kakav je bio pre četiri godine - napisao je urednički odbor.

Odbor je tvrdio da se Bajden pojavio na sceni debate "kao senka velikog javnog službenika", koji se "mučio" da izrazi sopstvenu političku poziciju i na kraju nije uspeo da se adekvatno suprotstavi Trampu.

Profimedia
 

- Postoje demokratski lideri bolje opremljeni da predstave jasne, ubedljive i energične alternative drugom Trampovom predsedništvu. Prevelika je kocka da se nadamo da će Amerikanci prevideti ili zanemariti starost i nemoć gospodina Bajdena koje vide sopstvenim očima - napisao je odbor.

Uredništvo je zaključilo da demokrate imaju veće šanse da pobede Trampa ako "priznaju da Bajden ne može da nastavi trku i kreiraju proces za odabir nekoga sposobnijeg da dođe na njegovo mesto".

Iako odbor nije predložio nikakve alternative, američki mediji i stručnjaci sugerisali su da bi nekoliko istaknutih demokrata potencijalno moglo da zameni Bajdena kao kandidata, uključujući potpredsednicu Kamalu Haris, guvernera Kalifornije Gavina Njusoma, guvernerku Mičigena Grečen Vitmer i guvernera Ilinoisa Džej B. Prikera.

Vodeći liberalni novinari i javne ličnosti priznali su da je Bajden imao loš nastup u četvrtak uveče. Anketa koju je sproveo CNN otkrila je da 67 odsto registrovanih birača koji su gledali debatu smatra da je Tramp pobedio.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam