Prva žrtva virusa čiji je fatalni rizik do 80 odsto: Muškarac se zarazio u martu, preminuo u julu

19.07.2021

07:15

0

Autor: A. Bulatović

Simptomi obično počinju u roku od jednog meseca

Prva žrtva virusa čiji je fatalni rizik do 80 odsto: Muškarac se zarazio u martu, preminuo u julu
Copyright Profimedia

Kina je 16. jula prijavila prvu smrt od “virusa majmuna B” u svojoj istoriji, a u pitanju je veterinar iz Pekinga koga su majmuni zarazili još u martu.

Virus majmuna B“, poznat i kao virus herpesa B, ima stopu smrtnosti od 70 do 80 procenata, a bliski kontakti preminule osobe testirani su u aprilu i bili su negativni.

Prema izveštajima, ljudi se obično zaraze kada ih ugrize ili ogrebe zaraženi majmun makaka ili imaju kontakt sa njegovim očima, nosom ili ustima, dok je u istoriji zabeležen samo jedan slučaj prenosa sa čoveka na čoveka.

Nejasno je sa kojom vrstom majmuna je žrtva bila u kontaktu kada se zarazila virusom.

Prva smrt u Kini

Preminuli veterinar imao je 53 godine. Početkom marta je secirao dva mrtva majmuna. Mesec dana nakon seciranja, prema izveštaju, doživeo je mučninu i povraćanje praćeno groznicom sa neurološkim simptomima.

Budući da lekari u Pekingu nisu imali iskustva sa ovakvim infekcijama, od veterinara je zatraženo da poseti nekoliko bolnica radi lečenja, ali dijagnoza mu je postavljena tek 17. aprila kada su lekari sakupili njegovu cerebrospinalnu tečnost i tečnosti dvojice njegovih saradnika.

Rezultati su pokazali da je veterinar zaražen herpesom B.

Unsplash

Prema američkim naučnicima, infekcije ovim virusom započinju simptomima sličnim gripu, koji uključuju groznicu i jezu, bolove u mišićima, umor i glavobolje.

Simptomi obično počinju u roku od jednog meseca nakon izlaganja zaraženom majmunu.

Pročitajte još:

Prva infekcija je identifikovana 1932. godine i od tada je zabeleženo svega 50 slučajeva prenosa na ljude. Od toga je većina stupila u kontakt sa majmunom, a do sada se beleži 21 smrt.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike