Egipat oduzeo licence pojedinim turističkim agencijama: Ovo je razlog

22.06.2024

22:22

0

Egipatski premijer je predsedavao sastankom kriznog štaba koji je inicirao predsednik Abdel Fatah El-Sisi, fokusirajući se na smrt egipatskih hodočasnika tokom hadžiluka

Egipat oduzeo licence pojedinim turističkim agencijama: Ovo je razlog
Copyright 24sedam/Dejan Ćirić

Egipatski premijer Mustafa Madbuli naredio je danas se oduzmu licence 16 turističkih kompanija, a njihove menadžere je uputio na kancelariju javnog tužioca, jer su ilegalno poslali hodočasnike u Meku.

Više od hiljadu muslimanskih hodočasnika umrlo je tokom hadžiluka u Meki zbog visokih temperatura.

Egipatski premijer je predsedavao sastankom kriznog štaba koji je inicirao predsednik Abdel Fatah El-Sisi, fokusirajući se na smrt egipatskih hodočasnika tokom hadžiluka, prenosi Arab njuz.

U izveštaju o kojem se razgovaralo na sastanku istaknuto je da su agencije davale turističke vize zbog čega putnici nisu mogli da uđu u Meku zvaničnim putem.

Ispostavilo se da su pokušaji da se zaobiđe zvanični proces podrazumevali pešačenje pustinjom i odsustvo odgovarajućeg smeštaja, što je dovelo do iscrpljenosti među neregistrovanim hodočasnicima zbog velikih vrućina.

Madbuli je rekao da je, iako zvanična egipatska hadž delegacija broji više od 50.000 hodočasnika, teško utvrditi broj neregistrovanih putnika zbog odsustva evidentiranih podataka.

On je kazao da se odgovorni suočavaju sa teškim posledicama, od oduzimanja licence do krivičnog gonjenja. Oko 1,8 miliona muslimana učestvovalo je ove godine u višednevnom hodočašću.

Hodočašće u grad Meku u Saudijskoj Arabiji obavezno je za sve muslimane koji moraju bar jednom da odu na hadžiluk ako im to dozvoljavaju zdravstveno i finansijsko stanje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike