Bezos spreman za let u svemir: Jedan misteriozni saputnik morao da odustane iz neverovatnog razloga

19.07.2021

14:40

0

Devet dana posle Brensonovog leta, vreme je i za Bezosovu avanturu

Bezos spreman za let u svemir: Jedan misteriozni saputnik morao da odustane iz neverovatnog razloga
Copyright Profimedia

Džef Bezos, najbogatija osoba na svetu, pridružiće se grupi astronauta u utorak na prvom lansiranju u svemir njegove kompanije “Blu oridžin”, što će biti još jedan važan trenutak za novu industriju svemirskog turizma.

Podsetimo, pre nedelju dana je osnivač “Virdžin galaktika” Ričard Brenson odleteo u kosmos, čime je pretekao Bezosa u svemirskoj trci milijardera.

Pročitajte još

Međutim, Bezosovi ciljevi su mnogo ambiciozniji jer će visina do koje će posada letelice “Nju Šepard” poleteti biti drugačija, a i planovi za budućnost im se razlikuju.

Profimedia

Bezos je osnovao “Blu oridžin” 2000. godine, s ciljem da jednog dana izgradi plutajuće svemirske kolonije s veštačkom gravitacijom u kojima bi trebalo da rade i žive milioni ljudi.

Danas kompanija razvija orbitalnu raketu “Nju Glen” i letelicu za sletanje na Mesec. Nada se da će u razvoju sarađivati i sa NASA-om u okviru programa Artemis.

– Imali su 15 uspešnih letova “Nju Šeparda” bez posade i godinama smo čekali da vidimo kada će početi da lete ljudi – kazala je Lora Forčik, osnivač svemirske konsultantske firme “Astralitikal”, dodavši da je reč o “uzbudljivim vremenima” za entuzijaste.

“Nju Šepard” će biti lansiran u 8 sati po lokalnom vremenu (15 sati po srednjevropskom vremenu) 20. jula iz zabačenog postrojenja “Launch Site One”, u pustinji na zapadu Teksasa.

Mesto lansiranja udaljeno je oko 40 kilometara od najbližeg gradića, Van Horna.

 

Najbogatiji, najstariji i najmlađi

Bezosu će se na putovanju pridružiti astronautkinja Vejli Fank, koja će s 82 godine postati najstarija osoba koja se vinula u svemir.

S njima putuje i holandski tinejdžer Oliver Demen, koji će tako postati najmlađi astronaut, a ujedno je i prvi putnik koji je platio za ovo putovanje.

Četvrti član posade je Mark, brat Džefa Bezosa, finansijer koji upravlja porodičnom fondacijom i volontira kao vatrogasac.

Na putovanju neće biti misterioznog pobednika aukcije koji je sa 28 miliona dolara osigurao svoje mesto na letu, ali je odustao zbog “gustog rasporeda”.

Kako se navodi, učestvovaće će na sledećem putovanju, a zatražio je da ostane anoniman.

Posada će provesti nekoliko minuta van Karmanove linije – međunarodno priznate granice između Zemljine atmosfere i svemira, na 100 kilometara nadmorske visine, dok letelica doseže vrhunac na 106 kilometara.

Moći će da vide zakrivljenost planete i crnilo ostatka svemira sa velikih prozora koji čine trećinu površine kabine.

Profimedia

Kapsula se vraća na zemlju postavljanjem tri divovska padobrana, kako bi nežno sletela u pustinju zapadnog Teksasa.

Pročitajte još

Planovi za budućnost

Malo se zna o budućim turističkim planovima “Blu oridžina”.

Inače su poznati po tajnovitosti, čak je postojanje firme postalo javno poznato tek tri godine nakon osnivanja.

Za razliku od “Virdžin galaktika”, “Blu oridžin” nije zvanično počeo da prodaje karte za letove – pomenuti tinejdžer je osvojio mesto pobjedom na aukciji. Kompanija želi da organizuje dva dodatna leta ove godine i “brojne” u 2022. godini.

Pročitajte još

Analitičarka Forčik kaže da će sve zavisiti od potražnje koju će generisati raniji letovi i oporavak industrije od nesreća “kojih će neupitno biti jer je putovanje u svemir inherentno rizično”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike