U jeku tenzija: Severna Koreja gradi zid u blizini granice sa Južnom Korejom?

21.06.2024

09:43

0

Objavljeni satelitski snimci

U jeku tenzija: Severna Koreja gradi zid u blizini granice sa Južnom Korejom?
Copyright AP Photo/Ahn Young-joon

Severna Koreja gradi delove onoga što izgleda kao zid na nekoliko mesta u blizini granice sa Južnom Korejom, otkrivaju novi satelitski snimci, koje je objavio Bi-Bi-Si (BBC).

Objavljeni snimci takođe pokazuju da je zemljište unutar demilitarizovane zone (DMZ) očišćeno, što stručnjaci ističu da bi moglo da predstavlja kršenje dugogodišnjeg primirja sa Južnom Korejom.

DMZ, podeljena na dva dela, je tampon zona široka četiri kilometra između Severne i Južne Koreje, koje su formalno još uvek u ratu, jer mirovni sporazum između dve zemlje posle rata od 1950. do 1953. godine nikada nije potpisan.

AP Photo/Ahn Young-joon
 

Stručnjaci ističu da je ova nedavna aktivnost "neuobičajena" i dolazi u vreme rastućih tenzija između dve zemlje.

- U ovom trenutku možemo samo da nagađamo da Severna Koreja želi da ojača svoje vojno prisustvo i utvrđenja duž granice - kaže dopisnik južnokorejskog portala NK njuz sa sedištem u Seulu, Šrejas Redi.

Prema dostupnim snimcima, postavljene su barijere na najmanje tri dela u blizini DMZ, čime je pokriven oko kilometar blizu istočnog kraja granice.

Korejski rat je okončan 1953. primirjem, u kojem su se obe strane obavezale da neće "izvršiti nikakav neprijateljski čin unutar, iz ili protiv demilitarizovane zone", ali konačnog mirovnog sporazuma nije bilo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike