Vrhovni tužilac Nemačke: Od 700 istraga 500 bilo povezano sa islamskim terorizmom

20.06.2024

00:31

0

Više od 40 istraga odnosilo se na ekstremno desne pozicije, dok su tri slučaja bila motivisana levim ekstremizmom

Vrhovni tužilac Nemačke: Od 700 istraga 500 bilo povezano sa islamskim terorizmom
Ilustracija - Copyright Profimedia

Jens Romel istakao je islamski terorizam kao jednu od glavnih pretnji u zemlji.

Prema izveštaju DPA, od 700 otvorenih istraga prošle godine zbog terorizma i ugrožavanja države, skoro 500 bilo je povezano sa islamskim terorizmom. Dodatno, više od 40 istraga odnosilo se na ekstremno desne pozicije, dok su tri slučaja bila motivisana levim ekstremizmom.

Od ukupnog broja istraga, njih 38 je bilo vezano za međunarodno krivično pravo.

Romel je naglasio da se broj politički motivisanih krivičnih dela povećao širom političkog spektra, dodajući da "brojevi podržavaju utisak da stvarno živimo u burnim vremenima".

Tužilac je rekao da je jedan regionalni ogranak terorističke organizacije Islamska država, "Islamska država provincije Horasan", bacio oko na Nemačku kao na mesto za regrutaciju pristalica i metu napada.

Naglasio je, međutim, da i radikalizovani pojedinci koji nisu povezani sa nekom organizacijom predstavljaju pretnju za bezbednost. Kao primer, Romel je naveo nedavni smrtonosni napad nožem na jednog policajca u Manhajmu.

U tom gradu je u maju jedan mladi Avganistanac prvo nožem ranio petoro ljudi na jednom skupu organizacije Pax Europa, a zatim nožem ubo policajca koji je kasnije podlegao povredama.

"Polazimo od toga da je napad bio verski motivisan", rekao je Romel. "Optuženi je pribegao teškom nasilju, verovatno da bi prekinuo kritikovanje islama", dodao je tužilac.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike