Bivši savetnik opleo po Džonsonu: Nije hteo lokdaun sve dok umiru samo stariji od 80 godina

20.07.2021

08:01

0

Dominik Kamings otkrio kakve poruke je dobijao od premijera

Bivši savetnik opleo po Džonsonu: Nije hteo lokdaun sve dok umiru samo stariji od 80 godina
Copyright AP/Alberto Pezzali

– Boris Džonson nije bio voljan da postroži mere kada je prošle jeseni došlo do porasta broja zaraženih kovidom 19 jer je smatrao da većinom umiru samo stariji od 80 godina – rekao je Dominik Kamings, bivši glavni savetnik britanskog premijera.

Kamings je takođe rekao da mu je premijer poslao poruku u kojoj stoji da “više ne veruje preterivanjima britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS)” i dodao kako je Džonson bio više za to da virus prođe kroz populaciju nego da se uništi ekonomija.

Pročitajte još

Portparol britanske vlade odgovorio je na Kamingsove navode.

– Premijer je tokom pandemije preduzimao nužne mere kako bi zaštitio živote i ekonomiju, vodeći se pritom najboljim naučnim savetima. Podsetimo, vlasti su uvele tri nacionalna zatvaranja i time sprečile pucanje zdravstvenog sistema – poručio je.

Profimedia

Brojevi novozaraženih u Britaniji naglo su pali prošlog leta, ali su opet počeli da rastu u jesen.

Kamings je izjavio za BBC kako su on, glavni naučni savetnik Ujedinjenog Kraljevstva Patrik Valans i glavni medicinski službenik Engleske Kris Viti već od sredine septembra zagovarali strože mere, ali da je Džonson rekao: “Ne, ne, ne, ne, ne, ne pristajem na to.”

Džonson: Ako dobijete koronu, živite duže

13. oktobra prošle godine je svakog dana u Britaniji umiralo više od stotinu ljudi. Vođa laburista Keir Starmer zatražio je uvođenje lokdauna od dve do tri nedelje, ali vlada je bila protiv toga.

Politički savetnik, koji je optužio vladu da je odgovorna za hiljade smrtnih slučajeva od kovida 19, podelio je s javnošću poruke iz oktobra koje je navodno Džonson slao saradnicima.

U poruci od 15. oktobra navodno je napisao kako je “pomalo potresen nekim podacima o smrtnim slučajevima od kovida”.

– Srednja dob žrtava iznosila je između 81 i 82 godine za muškarce i 85 za žene. To je iznad očekivanog životnog veka. Stoga, ako dobijete kovid, živite duže. Teško da će neko mlađi od 60 godina završiti u bolnici, a u tom slučaju će preživeti. I više ne verujem svim tim preterivanjima NHS-a. Ljudi, mislim da moramo posložiti stvari. U zemlji imamo više od 3 miliona starijih od 80 godina. To znači da nema nacionalnog lokdauna – napisao je Džonson u poruci.

Ipak, 31. oktobra najavio četvoronedeljno zatvaranje Engleske, rekavši da je to potrebno za zaštitu NHS-a jer brojke sugerišu da bi smrtnost mogla dosegnuti “nekoliko hiljada dnevno” ako se ne uvedu “ozbiljne mere”.

Britanska opoziciona Laburistička stranka saopštila je kako su Kamingsova otkrića ojačala argumente za javnu istragu i da su “dodatni dokaz da je premijer stalno grešio na štetu javnog zdravlja”.

Džonson i Valans, AP/Alberto Pezzali

Kamings je kazao da je Džonson rekao zvaničnicima da nikada neće pristati na prvi lokdaun i da ga je bilo potrebno uveriti da se ne susretne s kraljicom.

– Pitao sam ga šta radi, a on je rekao da ide da vidi kraljicu. Rekao sam mu: ‘Neki članovi kabineta su u izolaciji. Možda imate koronavirus. Možda ja imam koronavirus. Ne možete posetiti kraljicu. Šta ako je zarazite koronavirusom?- rekao je Kamings.

Pročitajte još

– Odgovorio je da zapravo nije dobro promislio – dodaje bivši glavni savetnik premijera.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike