Haiti dobio novog premijera: Ubijeni predsednik neurohirurga imenovao na ovu funkciju dva dana pre atentata!

21.07.2021

05:54

0

Vreme je za jedinstvo i stabilnost- poručio je Enri

Haiti dobio novog premijera: Ubijeni predsednik neurohirurga imenovao na ovu funkciju dva dana pre atentata!
Copyright Tanjug/AP Photo/Joseph Odelyn)

Vlada Haitija je juče  zvanično imenovala Arijela Enrija za premijera, skoro dve nedelje nakon ubistva predsednika Žovenela Moiza u političkoj zaveri koja, po svemu sudeći ima korene daleko izvan granica ove karipske države.

Tokom ceremonije u glavnom gradu Port-O-Prensu Enri je juče preuzeo ulogu lidera ove najsiromašnije nacije zapadne hemisfere, a svoj inauguracioni govor započeo je minutom ćutanja u čast ubijenog predsednika.

Pročitajte još

-Vreme je za jedinstvo i stabilnost- poručio je Enri, a sada već bivši premijer Klod Džozef ocenio je da bi Enrijevo imenovanje trebalo da olakša izbore koji su poslednji put na Haitiju održani 2016. godine i upozorio je na težak zadatak koji mu predstoji.

Tanjug/AP Photo/Matias Delacroix)

-Nasledili ste situaciju koju karakterišu odsustvo predsednika koji bi vam služio kao štit, politička kriza bez presedana u istoriji naše zemlje, galopirajuća nesigurnost, teška i nesigurna ekonomska situacija- rekao je Džozef.

Arijela Enrija, 71-godišnjeg neurohirurga, predsednik Moiz dva dana pre ubistva imenovao je premijerom, ali zbog događaja nije do sada položio zakletvu.

Klod Džozef, koji je vodio Haiti kao premijer od ubistva predsednika Žovenela Moiza, složio se da odstupi sa dužnosti i preda vlast Arijelu Enriju koga je podržala međunarodna zajednica.

Predsednika Moiza (53) ubili su nepoznati napadači u noći između 6. i 7. jula u njegovoj privatnoj rezidenciji.

Teško naoružani napadači ispalili su nekoliko metaka u predsednika i on je na mestu preminuo. Na njegovom telu, koje je bilo potpuno prekriveno krvlju, pronađeno je 12 prostrelnih rana, a krevet u predsedničkoj kancelariji bio je potpuno rasturen.

Prva dama Haitija Martin Moiz takođe je upucana tokom napada i prevezena je u bolnicu, a danas je prebačena u ustanovu u Floridi.

Njihova deca, Žomarli, Žovenelj Džunior i Žoverlejn, nalaze se na „sigurnoj lokaciji”, navode zvaničnici vlade. Žomarli je, prema rečima sudije za prekršaje Karla Henrija Destina, preživela krijući se u sobi svog brata, dok su dva člana osoblja napadači vezali.

Atentat na Moiza izvršen je usred političkih nestabilnosti, s mnogo praznih ključnih mesta u vladi i parlamentom koji je ugašen, dok je opozicioni pokret Haitija već mesecima pozivao Moiza da se povuče s mesta predsednika.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike