Uskoro počinje naseljavanje prestonice Nagorno-Karabaha: Prvo će se doseliti učenici, studenti i njihovi nastavnici

29.05.2024

22:28

0

Oko 100.000 većinski jermenskog stanovništva pobeglo je iz Hankendija nakon što su azerbejdžanske snage preuzele kontrolu nad ovom regijom

Uskoro počinje naseljavanje prestonice Nagorno-Karabaha: Prvo će se doseliti učenici, studenti i njihovi nastavnici
Copyright AP Photo/Aziz Karimov

Azerbejdžanci će u septembru početi da naseljavaju Hankendi (Stepanakret), glavni grad regije Nagorno-Karabah, rekao je danas predsednik Ilham Alijev.

Oko 100.000 većinski jermenskog stanovništva pobeglo je iz Hankendija nakon što su azerbejdžanske snage preuzele kontrolu nad ovom regijom prošle godine.

Alijev je naseljavanje najavio tokom susreta sa stanovnicima mesta Hodžaji, a azerbejdžanski mediji su preneli da je predsednik rekao da će se u Hankendi prvo doseliti učenici, studenti i njihovi nastavnici.

Profimedia
 

On je dodao da će se stanovništvo doseliti i u Agdam, grad koji je ostao prazan nakon što su ruske trupe, koje su motrile situaciju, napustile vojni centar.

Hankendi je ostao skoro potpuno prazan nakon odlaska Jermena, a u gradu u kom je nekada živelo 75.000 ljudi ostalo je samo nekoliko stotina, prenosi Rojters.

Bolnice su prestale da funkcionišu, a u martu je azerbejdžanska državna televizija emitovala snimke rušenja zgrade parlamenta etničkih Jermena.

Tanjug/AP Photo/Sergei Grits
 

Izvori su rekli Rojtersu prošle godine da je ponovno zauzimanje regiona za Alijeva lično pitanje, budući da je njegov otac, tadašnji predsednik, pretrpeo poraz u prethodnom ratu u Nagorno-Karabahu.

Taj rat se vodio između 1988. i 1994. a Ilham Alijev nasledio je oca na mestu predsednika 2003. Mirovni pregovori između Bakua i Jerevana su u toku, a Jermenija je Azerbejdžanu predala četiri nenaseljena pogranična sela.

To je izazvalo masovne proteste u Jermeniji ovog meseca na kojima su učesnici premijera Nikola Pašinjan pozivali da podnese ostavku.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike