Mađarska nije podlegla pritisku: Ne odobravaju nove milijarde za naoružavanje Kijeva

27.05.2024

17:16

0

Sijarto je još naglasio da se njegova zemlja usprotivila i predlogu EU da zapadni instruktori obučavaju ukrajinske vojnike na teritoriji Ukrajine

Mađarska nije podlegla pritisku: Ne odobravaju nove milijarde za naoružavanje Kijeva
Peter Sijarto - Copyright Amir Hamzagic/ATAImages

Mađarska, uprkos pritisku, nije saglasna sa izdvajanjem novih 6,5 milijardi evra iz Evropskog fonda za mir za naoružanje Kijeva, izjavio je ministar spoljnih poslova zemlje Peter Sijarto.

Prema njegovim rečima, tokom sednice ministara inostranih poslova članica Evropske unije, predstavnici Nemačke, Litvanije, Poljske, Irske i drugih zemalja vršili su ogroman pritisak na Budimpeštu, koji je čak prelazio u vikanje.

Sijarto je takođe dodao da se mađarske kompanije i dalje suočavaju sa diskriminacijom u Ukrajini.

Milos Tesic/ATAImages
 

Sijarto je još naglasio da se njegova zemlja usprotivila i predlogu EU da zapadni instruktori obučavaju ukrajinske vojnike na teritoriji Ukrajine.

On je istakao da se obuka ukrajinskih vojnika sprovodi prema programu EU, ali u njoj učestvuju instruktori iz zemalja NATO.

- Iz tog razloga, realizacija ove "sulude ideje" o održavanju takvih vežbi na teritoriji Ukrajine mogla bi da dovede do direktnog sukoba NATO i Rusije - ocenio je Sijarto.

Ministar je još naglasio da Ukrajinci beže iz zemlje, jer ne žele da idu na front, u sigurnu smrt.

On je zaključio da trenutni problem Ukrajine nije u nedostatku oružja, koje Zapad šalje Kijevu, već u deficitu ukrajinskih vojnika koji bi to oružje koristili.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike