Sud u Hagu naredio Izraelu da obustavi ofanzivu na Rafu!

24.05.2024

15:56

0

Pre odluke suda portparol izraelske vlade izjavio je da "nikakva sila na Zemlji neće sprečiti Izrael da zaštiti svoje građane i da krene na Hamas u Gazi"

Sud u Hagu naredio Izraelu da obustavi ofanzivu na Rafu!
Copyright Profimedia

Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu naredio je Izraelu da prekine ofanzivu na grad Rafu na jugu Gaze i da se povuče iz ove enklave.

Odluka je doneta na osnovu hitnog zahteva Južne Afrike, koja je optužila Izrael za genocid.

Oko suda u Hagu okupila se mala grupa propalestinskih demonstranata sa zastavama i rep muzikom, pozivajući na slobodnu Palestinu.

Izrael je više puta odbacivao optužbe za genocid, tvrdeći da su njihove operacije u Gazi akt samoodbrane protiv militanata Hamasa, koji su napali Izrael 7. oktobra.

Pre odluke suda portparol izraelske vlade izjavio je da "nikakva sila na Zemlji neće sprečiti Izrael da zaštiti svoje građane i da krene na Hamas u Gazi".

Izraelska operacija pokrenuta u maju izazvala je masovno raseljavanje stotina hiljada Palestinaca iz Rafe, koja je postala utočište za polovinu od 2,3 miliona stanovnika Gaze.

Rafa je takođe ključni put za humanitarnu pomoć, a međunarodne organizacije su istakle da je izraelska operacija dodatno pogoršala humanitarnu situaciju i povećala rizik od gladi.

Advokati Južne Afrike zatražili su hitne mere od MSP, tvrdeći da je neophodno zaustaviti izraelske napade kako bi se osigurao opstanak palestinskog naroda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike