Otkriveni detalji novog sporazuma Rusije i Kine: Putin odobrio plan koji će naljutiti Amerikance

17.05.2024

11:48

0

SAD se već plaše dominacije Pekinga i Moskve na mnogim poljima, a sada planiraju da se udruže u još jednoj oblasti u kojoj je Vašington tradicionalno vodio glavnu reč

Otkriveni detalji novog sporazuma Rusije i Kine: Putin odobrio plan koji će naljutiti Amerikance
Copyright Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je "dobrom idejom" predlog da se u budućnosti kineska i ruska zastava zajedno istaknu na Marsu.

Putin je to izjavio tokom posete Politehničkom univerzitetu u Harbinu, prema izveštaju RIA Novosti.

Tokom posete Putinu je predstavljena izložba posvećena svemirskim tehnologijama, uključujući model rovera koji koristi tehnologiju automatskog razvijanja zastave na Marsu.

Kineski predstavnici su izrazili želju za nastavkom saradnje sa Rusijom u kosmičkom sektoru, kako bi kineska i ruska zastava zajedno bile razvijene na Marsu.

- To je dobra ideja - rekao je kratko Putin, a ukoliko ovo bude sprovedeno u delo, Sjedinjene Američke Države, koje se inače već plaše dominacije Kine i Rusije u svemiru, sigurno neće biti srećne zbog toga.

Politehnički univerzitet Harbin je jedna od vodećih visokotehničkih obrazovnih institucija u Kini, sa više od 58 hiljada studenata. Univerzitet je od maja 2020. godine pod američkim sankcijama zbog navodne nabavke robe proizvedene u SAD za podršku kineskim vojnim programima.

Putin u petak završava državnu posetu Kini, u koju je stigao 15. maja uveče po moskovskom vremenu. Ovo je njegovo prvo inostrano putovanje nakon ponovnog izbora za predsednika.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike