Lovci na reptile otkrili potpuno novu vrstu zmije: Zubi poput noža, krljušt na stomaku

07.05.2024

11:18

0

Autor: I.K.

Jednu od dve zmije uhvatio dok se pela uz 15 metara visoku liticu, što je bilo izuzetno rizično po njega

Lovci na reptile otkrili potpuno novu vrstu zmije: Zubi poput noža, krljušt na stomaku
Copyright Profimedia

Dva lovca na reptile otkrila su novu vrstu zmije sa zubima "kao nož" na Tajlandu. Ovaj gmizavac ima i jako izražene krljušti na stomaku koje mu omogućavaju da se "penje uz vertikalne stene".

"Ova vrsta je posebno prilagođena životu u ovom surovom okruženju", rekao je jedan od dvojice pronalazača, koji je otkriće nazvao "Pećinska kukri zmija" ili Oligodon speleoserpens, po njenoj nemilosrdnoj domovini u pećinama tajlandskih krečnjačkih planina, piše Daily Mail.

Biolozi koji su pomogli u kategorizaciji nove zmije rekli su da su dva "uvećana zuba u obliku noža" i krljušti na stomaku koje služe za penjanje uz planinske grebene, "jak dokaz" za potvrdu potpuno nove vrste. Inače, dvojica lovaca na reptile morala su da se popnu na visinu od pet spratova da bi dohvatili uzorke nove vrste.

Hari Vord-Smit, mladi stručnjak za reptile, ispričao je kako je jednu od dve zmije uhvatio dok se pela uz 15 metara visoku liticu, što je bilo izuzetno rizično po njega.

"Ovo je bilo neverovatno rizično, ali nisam imao drugu opciju osim da se penjem bez užeta. Znao sam njenu važnost. Nisam hteo da dozvolim da nam umakne", naveo je Vord-Smit u objavi na Fejsbuku.

 

 

Harijev partner u opasnoj misiji na jugu Tajlanda, Rupert Grasbi-Luis iz grupe za divlji život Explore Herpetology, opisao je otkriće kao "izuzetno značajno."

"Ona ima apsolutno fascinantnu ekologiju, živeći unutar i oko pećina na strmim krečnjačkim liticama, hraneći se isključivo jajima reptila," rekao je Grasbi-Luis.

Grasbi-Luis, herpetolog i turistički vodič, rekao je da nova zmija većinom lovi jaja dve lokalne vrste gekona.

Istraživači reptila sa Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov i Univerziteta u Mičigenu, koji su pomogli mladim lovcima na reptile da objave svoja nova otkrića, rekli su da više primeraka ove zmije može postojati duboko u podzemnim pećinama planina.

"Ove pretpostavke mogu biti potvrđene samo ako se u budućnosti naprave dodatna posmatranja O. speleoserpens," napisali su naučnici u svom radu, objavljenom u časopisu Vertebrate Zoology.

Telo ove zmije je svetlo smeđe boje, sa crnim ivicama oko pojedinačnih krljušti. Kao novu vrstu naučnici su je prihvatili zbog njenog "penjačkog" stomaka.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike