Zašto Sibir gori? Razlozi zbog kojih je u plamenu jedno od najhladnijih mesta na Zemlji

25.07.2021

14:03

0

I ovo leto donelo je rekordno visoke temperature i veliku vrućinu, prilično neobičnu za ove predele.

Zašto Sibir gori? Razlozi zbog kojih je u plamenu jedno od najhladnijih mesta na Zemlji
Copyright AP/Maksim Slutsky

Hiljade požara izbije u Rusiji svake godine, a severoistok Sibira postao je prilično ranjiv.

I ovo leto donelo je rekordno visoke temperature i veliku vrućinu, prilično neobičnu za ove predele.

Pročitajte još

Iza tih zabrinjavajućih događaja krije se nekoliko faktora.

Rekordne vrućine

Proteklih nekoliko godina, Rusija je zabeležila visoke temperature za koje naučnici smatraju da su rezultat klimatskih promena i globalnog zagrevanja. Toplo vreme dovodi i do topljenja permafrosta (večnog leda) i pojave sve većeg broja požara.

Region Jakutije se dugo bori sa povećanim temperaturama koje su ovog leta išle i do 39 stepeni. Požari su zahvatili više od 1,5 miliona hektara. Pogođeni su čitavi gradovi i sela, letovi su morali da budu odloženi. Ministarstvo odbrane je uposlilo transportne avione i helikoptere u borbi sa vatrenom stihijom. Poslanik Fedot Tumusov je izjavio da su ovi požari “bez presedana”.

Slab nadzor

Veliki je problem pokriti ogromne teritorije šuma i nadzirati ih kada se pojave požari. Federalna mreža koja je iz vazduha pratila stanje na terenu raspuštena je 2007. godine, a njena sredstva prebačena regionalnim vlastima, što je bio potez koji je naišao na brojne kritike.

Vlada je potom ponovo uspostavila rad mreže, ali sa veoma ograničenim resursima, što otežava borbu sa požarima.

Profimedia

Nepoštovanje propisa

Iako neke požare mogu gromovi da izazovu, stručnjaci procenjuju da je za 70 odsto njih ipak presudan ljudski faktor, od nemarno bačenih cigareta do neugašenih logorskih vatri.

Osim toga, poljoprivrednici često pale travu i malo rastinje što može da se otme kontroli. Posmatrači kažu da se takvim “namernim paljevinama” često loše upravlja, a ponekad izazovu velike plamene koji se teško gase.

Podmetanje požara

Požari se često podmeću kako bi se prikrili tragovi nelegalne seče drveća ili kako bi se oslobodila teritorija za gradnju i slično. Aktivisti iz Sibira kažu da su ovakve paljevine rezultat sve veće potražnje iz Kine za drvetom, pa su pozivali na potpunu zabranu izvoza drveta u tu zemlju.

Najhladniji zimski grad na planeti

Jakutsk, glavni grad ruske severoistočne savezne republike Saha, poznate i kao Jakutija, najhladniji je zimski grad na planeti, ali zbog globalnog zagrevanja letnje temperature ovde rastu najmanje 2,5 puta brže od svetskog proseka.

Prošle godine, tokom neobično produženih vrućina u širem sibirskom regionu, temperature su bile najmanje pet stepeni Celzijusa iznad proseka januar-jun, što je dovelo do topljenja permafrosta, urušavanja zgrada i stvaranja neobično ranog i intenzivnog početka sezone šumskih požara.

Naučnici kažu da je to zbog izduvnih gasova, industrijskih emisija, krčenja šuma i drugih ljudskih aktivnosti.

Trend obaranja rekorda nastavljen je ovog proleća, ranije nego obično i nešto južnije nego prošle godine, u blizini naseljenijih područja, poput Jakutska.

Veliki deo gradske okoline sa oko 300 000 stanovnika čini gusta četinarska šuma (tajga), koja se lakše zapali kada je vruće i suvo. Siberian tajms je početkom maja izvestio o prvom požaru u okolini Ojmjakona na severoistoku Jakutije, koji je poznat kao najhladnije naseljeno mesto na svetu zbog rekordno niskih temperatura.

Kontroverzni zakoni

Ruski zakon omogućava vlastima da požari gore u određenim oblastima ukoliko je procenjeno da šteta nije veća od troškova njihovog gašenja.

AP/Alexey Vasilyev,

Kritičari već dugo napadaju tu odredbu, tvrdeći da ona podstiče neaktivnost vlasti i usporava napore u gašenju požara, tako da požar koji je mogao biti ugašen uz relativno male troškove često može nekontrolisano da gori.

– Na kraju će je ipak morati da ga gase, ali šteta i troškovi su neuporedivi – rekao je jedan od aktivista.

Dugoročne posledice

Pored uništavanja drveća, šumski požari takođe ubijaju divlje životinje i predstavljaju opasnost po ljudsko zdravlje.

Pročitajte još

Emisije ugljenika i uništavanje šuma, koje su glavni izvor kiseonika, takođe doprinose globalnom zagrevanju i njegovom potencijalno katastrofalnom uticaju.

Profimedia

Ovogodišnji požari u Sibiru već su emitovali više ugljenika od onih prethodnih godina, prema Marku Paringtonu, naučniku Evropskog centra za vremenske prognoze srednjeg dometa.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike