Haos u Americi! Studenti upali na univerzitet, polupali prozore, pa se zabarikadirali unutra (VIDEO)

30.04.2024 | 16:28

Autor: Vladimir Tanacković

Situacija se otela kontroli nešto posle ponoći, kada su besni demonstranti odlučili da zauzmu zgradu

Copyright Profimedia

Univerzitet Kolumbija primoran je da zatvori svoj kampus na neodređeno vreme nakon što je antiizraelska grupa upala u akademsku zgradu u utorak ujutro.

U saopštenju nekoliko sati nakon što su antiizraelski agitatori upali u kultni hol Hamilton u kampusu na Menhetnu i zabarikadirali njena vrata, univerzitet je rekao da će ostati zatvoren "sve dok okolnosti ne dozvole drugačije".

- Odmah stupa na snagu, pristup kampusu Morningsajd ograničen je na studente koji borave u stambenim zgradama u kampusu i zaposlenima koji pružaju osnovne usluge zgradama kampusa, laboratorijama i stambenim zgradama - navodi se u saopštenju univerziteta.

- Ograničenje pristupa ostaće na snazi sve dok okolnosti ne dozvole drugačije - dodaje se i naglašava da je bezbednost studenata i dalje "najvažnija".

Do blokade je došlo kada je neukrotiva gomila antiizraelskih demonstranata upala u hol Hamilton nešto pre 1 sat posle ponoći.

Kolumbija je prvobitno potvrdila veliku eskalaciju i pozvala studente i članove fakulteta da izbegavaju putovanje u kampus.

Kada je ušla u hol Hamilton, grupa je počela da "pomera metalne kapije da bi zagradila vrata, blokirajući ulaze drvenim stolovima i stolicama i zatvarajući vrata“, navodi studentski list Kolumbija Spektator.

Snimci pobune koji su se pojavili na društvenim mrežama pokazuju demonstrante u Njujorku dok razbijaju prozore, razvijaju palestinsku zastavu preko prozora i skandiraju: "Od reke do mora, Palestina će biti slobodna“ i "Palestina će živeti zauvek“.

Izvan hola Hamilton antiizraelski pobunjenici formirali su ljudsku barikadu spajajući ruke i obećavajući da će ostati dok univerzitet ne ispuni njihova tri zahteva.

Studenti traže od univerziteta da se odustane od finansijske podrške Izraelu, da postane transparentniji u svojim ulaganjima i pruži potpunu amnestiju studentima koji protestuju za bilo kakve posledice.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam