Želeo da osveti brata, vukao zastave! Ko je muškarac koji je pretio eksplozijom u iranskom konzulatu u Parizu (FOTO/VIDEO)

19.04.2024

17:16

0

Na lice mesta, u blizini Trga Trokadero, odmah su izašle jake policijske i spasilačke ekipe

Želeo da osveti brata, vukao zastave! Ko je muškarac koji je pretio eksplozijom u iranskom konzulatu u Parizu (FOTO/VIDEO)
francuska policija ispred iranskog konzulata u Parizu - Copyright Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

Francuska policija uhapsila je muškarca koji je tri sata držao u opsadi iranski konzulat u Parizu. Čovek star 61. godinu upao je oko podneva u konzulat i zapretio da će se dići u vazduh. Isticao je da na sebi ima eksplozivni pojas, pokazujući ga snagama reda.

Na lice mesta, u blizini Trga Trokadero, odmah su izašle jake policijske i spasilačke ekipe. Kao motiv napadač je izneo želju da osveti svog brata, bez više detalja.

Oko 15 sati, pregovori koje su vodili specijalci urodili su plodom, pa se vinovnik predao.

List Le Parisien objavio je na svom sajtu da je, prema nekoliko svedoka, muškarac vukao zastave po podu konzulata i rekao da želi da osveti smrt svog brata.

Ispostavilo se da je nosio "taktički prsluk" sa lažnim bombama. Pretresom konzulata i njegovog automobila nije pronađen eksploziv.

 

 

Napadač je rođen u Iranu, ali ima francusko državljanstvo. Isto konzularno predstavništvo Irana pokušao je da zapali u septembru 2023, ali je u tome osujećen. Svoj gest je tada objasnio namerom da želi da podrži revoluciju protiv iranskog režima. U oktobru je zbog toga osuđen na 8 meseci zatvora, uslovno na dve godine.

 

 

Istraga utvrđuje kako je, u aktuelnom međunarodnom kontekstu, napadač mogao da uđe u konzulat s nečim što liči na eksplozivnu napravu i izazove ovakav bezbednosni incident.

Ranije u petak, eksplozije su odjeknule nad iranskim gradom Isfahanom u, kako su izvori opisali kao izraelski napad, ali je Teheran umanjio incident i ukazao da nema planove za odmazdu – odgovor koji je izgledao usmeren na sprečavanje rata u celom regionu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike