Venecuela se bori sa rekordnim brojem požara: Dim prekrio gradove, gori na čak 30.200 lokacija (VIDEO)

02.04.2024

20:12

0

Požari izazvani ljudskim faktorom koji se često izazivaju da raščiste zemljište za poljoprivredu šire se van kontrole zahvaljujući visokim temperaturama

Venecuela se bori sa rekordnim brojem požara: Dim prekrio gradove, gori na čak 30.200 lokacija (VIDEO)
Copyright Printscreen Twitter/WIONews

Venecuela se bori sa rekordnim brojem šumskih požara, prema podacima objavljenim u ponedeljak, dok suša izazvana klimatskim promenama pogađa region amazonskih prašuma.

Sateliti su registrovali više od 30.200 vatrenih tačaka u Venecueli od januara do marta, što je najviši nivo u tom periodu od početka evidencije 1999, prema brazilskoj istraživačkoj agenciji Inpe, koja prati celu Južnu Ameriku.

To uključuje požare u Amazoniji, kao i drugim šumama i travnjacima u zemlji.

Požari izazvani ljudskim faktorom koji se često izazivaju da raščiste zemljište za poljoprivredu šire se van kontrole zahvaljujući visokim temperaturama i malom količinom padavina na severu Južne Amerike, kao i nedostatku planiranja prevencije, kažu istraživači.

Naučnici za sušu okrivljuju klimatske promene i El Ninjo, prirodno zagrevanje u istočnom Pacifiku koje utiče na globalne vremenske obrasce.

Dok je kišna sezona donela olakšanje poslednjih meseci južnije u brazilskoj Amazoniji, požari u Venecueli mogli bi da budu zabrinjavajući znak za ono što sledi kada tamo stigne sušna sezona, rekla je Manoela Mačado, istraživač požara na Univerzitetu u Oksfordu.

- Sve ukazuje na to da će biti još katastrofalnih požara - megapožara koji su ogromni po veličini i visini - rekao je Machado.

Najintenzivniji požari u regionu obično se javljaju u Brazilu u avgustu i septembru duž jugoistočne ivice Amazonije, gde je krčenje šuma za poljoprivredu najagresivnije.

U Venecueli se oko 400 vatrogasaca borilo sa velikim požarom tokom uskršnjeg vikenda koji preti nacionalnom parku Henri Pitier, rezervatu na obali sa retkim tropskim šumama, saopštila je služba nacionalnog parka.

U venecuelanskom regionu Amazonije južnije krajem marta je bilo 5.690 aktivnih požara, prema Nasinim podacima. To je više od polovine svih požara u svih devet Amazonskih zemalja.

Požari su prekrili dimom Gvajana Siti, najveći urbani centar Venecuele u Amazoniji, dok su u obližnjem gradu Uverito vlasti evakuisale 315 porodica iz njihovih domova zbog opasnosti od požara, javili su lokalni mediji.

Oko 360 kvadratnih kilometara je izgorelo u Uveritu, prema Hozeu Rafaelu Lozadi, inženjeru šumarstva i penzionisanom profesoru na Univerzitetu Los Andes u Meridi.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike