Sud u Teksasu zabranio državi da istražuje roditelje transrodnih maloletnika: Ovo je razlog

30.03.2024

07:33

0

U martu 2022. okružni sudija izdao je privremenu zabranu takvih istraga za celu državu, uz argument da one dovode porodice i decu u opasnost

Sud u Teksasu zabranio državi da istražuje roditelje transrodnih maloletnika: Ovo je razlog
Ilustracija - Copyright Profimedia

Apelacioni sud u Teksasu je potvrdio odluku nižeg suda kojom se zabranjuje toj saveznoj državi da istražuje roditelje koji svojoj transrodnoj deci obezbeđuju medicinski tretman u cilju promene pola.

Republikanski guverner Teksasa, Greg Abot, nazvao je ovu praksu "nasilnom", a prethodno je pozvao Službu za zaštitu porodice Stejt departmenta (DFPS) da istraži porodice čija deca uzimaju lekove za blokiranje puberteta, koji se obično koriste pre hormonskog tretmana estrogenom, odnosno testosteronom.

U martu 2022. okružni sudija izdao je privremenu zabranu takvih istraga za celu državu, uz argument da one dovode porodice i decu u opasnost, prenosi Rojters.

''Ovo je preko potrebna pobeda za mlade transrodne osobe i one koji ih vole i podržavaju“, saopštila je danas Američka unija za građanske slobode (ACLU) na platformi X.

Teksas je ograničio rodnu afirmaciju za mlade 2023, što tu državu čini jednom od desetina koje trenutno zabranjuju mladim transrodnim osobama da primaju hormone za blokiranje puberteta i uzimanje estrogena i testosterona, navode iz Kampanje za ljudska prava.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike