Ukrajinci vuku očajničke poteze da nadoknade broj stradalih vojnika: Spremaju novi zakon, i oni sa ograničenim sposobnostima moraće u borbu

22.03.2024

15:35

0

Predlog je podržala i Vrhovna rada

Ukrajinci vuku očajničke poteze da nadoknade broj stradalih vojnika: Spremaju novi zakon, i oni sa ograničenim sposobnostima moraće u borbu
Copyright Profimedia

Ukrajinski regruti za koje se smatra da su "sposobni za ograničenu vojnu službu“ uskoro bi mogli da budu poslati u borbu nakon što je nacionalni parlament, Vrhovna rada, u potpunosti ukinuo taj termin.

Predlog zakona o tome u četvrtak je podržala i Rada. Kako se navodi u tekstu, oni koji su kvalifikovani za vojnu službu sa ograničenjima morali bi u narednih devet meseci da prođu lekarski pregled kako bi se utvrdilo njihovo novo zdravstveno stanje i videlo da li bi mogli da budu raspoređeni na liniju fronta.

Oni za koje se smatralo da su sposobni za ograničenu službu mogli su biti pozvani samo u vreme rata i ne bi trebalo da popune položaje na frontu, jer im je dozvoljeno da služe samo u jedinicama za podršku i u pozadini. Pokušaji promene zakona o vojnoj obavezi usledili su nakon poziva brojnih zvaničnika u Kijevu da svaki građanin Ukrajine treba da služi svojoj zemlji tokom sukoba sa Rusijom.

Komentarišući predlog zakona na nacionalnoj televiziji, zamenica ministra odbrane Natalija Kalmikova rekla je da lekarske komisije više neće klasifikovati ukrajinske regrute kao "sposobne za ograničenu vojnu službu“. Ona je tvrdila da će "ovo olakšati život desetinama hiljada ljudi“.

- I pripadnici vojske i njihovi rođaci tražili su od Ministarstva odbrane i drugih organa da se ovo pitanje reši. Veoma nam je drago što je Vrhovna Rada podržala ove promene - dodala je ona.

AP Photo/LIBKOS
 

Od kraja decembra ukrajinski zakonodavci razmišljaju o kontroverznom zakonu kojim bi se minimalna starosna granica za regrutovanje smanjila sa 27 na 25 godina kako bi se nadoknadili gubici na bojnom polju, uz izveštaje o planovima za pozivanje oko 500.000 vojnika. Početkom februara, zakon je usvojen u prvom čitanju nakon brojnih amandmana.

Kasnije istog meseca ruski ministar odbrane Sergej Šojgu procenio je gubitke Ukrajine na više od 444.000 vojnika od početka sukoba u februaru 2022. Ministar je u sredu tvrdio da su žrtve Kijeva dostigle 71.000 vojnika samo ove godine, što je brojka za koju je rekao da je tri puta veća u odnosu na gubitke u istom periodu prošle godine.

Međutim, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tvrdio je u februaru da je Kijev izgubio samo 31.000 vojnika od početka sukoba.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike