Džoli: Kanadski zakonodavci glasali za prekid izvoza oružja u Izrael

20.03.2024

00:30

0

Kanadski parlament saopštio je da ova odluka doneta u okviru podrške zvanične Otave prekidu vatre u Gazi...

Džoli: Kanadski zakonodavci glasali za prekid izvoza oružja u Izrael
Ilustracija - Copyright Pixabay

Ministarka spoljnih poslova Kanade Melani Džoli rekla je da će ta zemlja primeniti neobavezujuću rezoluciju koju su usvojili kanadski zakonodavci, a kojom se poziva na okončanje "daljeg izvoza oružja u Izrael".

Džoli je u intervjuu za portal ''Toronto star'' rekla da će se tako obezbediti usklađenost sa kanadskim režimom izvoza oružja i povećati napori da se zaustavi ilegalna trgovina oružjem koja uključuje i Hamas.

Kanadski parlament saopštio je da ova odluka doneta u okviru podrške zvanične Otave prekidu vatre u Gazi, oslobađanju zatvorenika, rešenju o dve države i podršci odlukama Međunarodnog suda pravde u tužbi za genocid koji je Južna Afrika podnela protiv Izraela, prenosi Al Džazira.

Reagujući na ovu odluku kanadskih zakonodavaca izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac objavio je na svom na X nalogu da "ovaj potez podriva pravo Izraela na samoodbranu".

"Istorija će oštro suditi o ovoj odluci Kanade. Izrael će nastaviti da se bori sve dok Hamas ne bude uništen i svi taoci ne budu vraćeni kućama", navodi se u objavi šefa izraelske diplomatije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike