Vilders ipak neće biti premijer Holandije

13.03.2024

23:02

0

Mogu da postanem premijer samo ako sve stranke u koaliciji to podrže - naveo je on

Vilders ipak neće biti premijer Holandije
Gert Vilders - Copyright Profimedia

Lider krajnje desnice Gert Vilders koji je pobedio na parlamentarnim izborima u Holandiji potvrdio da će se povući iz trke za sledećeg premijera te zemlje, budući da nije uspeo da obezbedi koalicionu podršku da dođe na tu funkciju.

- Mogu da postanem premijer samo ako sve stranke u koaliciji to podrže. To nije bio slučaj. Želim desničarsku vladu. Manje azila i imigracije. Na prvom mestu su Holanđani. Ljubav prema mojoj zemlji i biračima je velika i važnija od mog sopstvenog položaja - naveo je on na mreži X.

Vilders je mesecima radio sa liderima VVD, NSC i BBB na formiranju vlade. Lideri te tri stranke su ove nedelje zauzeli čvrst stav, rekavši da je jedini način na koji bi bili spremni da nastave sa tekućim razgovorima ako se sva četiri stranačka lidera slože da ne zauzmu mesto u Vladi.

U tom scenariju, poznatom kao "vanparlamentarni" kabinet, političari i eksperti koji nisu blisko povezani ni sa jednom stranom bi bili imenovani na najviše položaje u vladi i blisko sarađivali sa parlamentom.

Jedno ime koje se provlači kao potencijalni premijer je Kim Puters, laburistički političar koji trenutno vodi razgovore između Vildersovog PVV-a, VVD-a, NSC-a i BBB-a. Neki, prenosi holandski "NL tajms", pominju i Ronalda Plasterka, bivšeg laburističkog političara koji je vodio poslednju rundu pregovora. Drugi bi voleli da na tom mestu Johana Remkesa.

Vildersova Slobodarska partija je prošle godine osvojila 23 odsto glasova i 37 mesta u većnici od 150 članova, što je izazvalo šok širom Evrope.

Iako on neće voditi vladu, Vilders i njegova Partija slobode ostaće značajna snaga iza administracije.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike