Erdogan usred ogromnih požara priznao: Turska nema nijedan kanader za gašenje vatrene stihije

02.08.2021

14:25

0

Avione dobili od drugih zemalja

Erdogan usred ogromnih požara priznao: Turska nema nijedan kanader za gašenje vatrene stihije
Copyright AP, Pool

Na jugu Turske, kao i u drugim delovima Mediterana, danima besne ogromni požari. Broj poginulih se popeo na osam.

Više od 120 šumskih požara izbilo je u 17 pokrajina na egejskim i mediteranskim obalama Turske.

Pročitajte još

Predsednik Redžep Tajip Erdogan posetio je tokom vikenda pogođena područja. Istakao je da je broj kanadera koji su angažovani u gašenju povećan na 16, uz podršku Rusije, Irana i Ukrajine. Dodao je da su jedan požar u obalskom gradu Marmarisu izazvala deca.

Međutim, kako prenosi turski portal Gazete Duvar na engleskom jeziku, Erdogan je u petak izneo neverovatno priznanje: Turska nema nijedan kanader ili drugi avion za gašenje požara.

– THK (Tursko aeronautičko udruženje) nema avion koji bi mogao da se koristi. Radimo s 45 helikoptera. Osim toga, broj naših aviona (koje imamo na raspolaganju) od danas se povećao na pet-šest. Postoje avioni koje smo dobili od Rusije i Ukrajine. I drugi avion će se koristiti iz Azerbejdžana – rekao je Erdogan.

Erdoganovi komentari usledili su jer je vlada pod ozbiljnom kritikom da ne poseduje nijedan upotrebljiv vatrogasni avion i da ih je unajmila od Rusije

I na društvenim mrežama ima kritika kako zemlja ne poseduje nijedan jedini avion za gašenje požara, dok sam Erdogan na raspolaganju ima više aviona.

Pročitajte još

U međuvremenu, Turskoj su vatrogasne avione, timove i drugu pomoć poslali iz Rusije, Ukrajine, Irana i Azerbejdžana, preneo je Index.hr.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike