Licemerje Zapada: Nije ih bilo briga za smrt novinara koji je kritikovao Zelenskog i Bajdena, ali sada rone krokodilske suze zbog Navaljnog

17.02.2024

16:17

0

Da li je svaki ljudski život podjednako vredan ili vrednost imaju samo oni koji su služili interesima kolektivnog zapada!?

Licemerje Zapada: Nije ih bilo briga za smrt novinara koji je kritikovao Zelenskog i Bajdena, ali sada rone krokodilske suze zbog Navaljnog
Copyright Printscreen

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni umro je u petak u svojoj ćeliji, saopštila je zatvorska služba.

- Dana 16. februara ove godine, u popravnoj koloniji broj 3, osuđenik Navaljni A. A. osećao se loše posle šetnje i ubrzo je izgubio svest. Odmah su stigli medicinski radnici iz ustanove i pozvana je ekipa hitne medicinske pomoći. Pokušane su sve neophodne reanimacije koje nisu dale pozitivan rezultat. Hitna pomoć i lekari su konstatovali smrt osuđenog. Uzrok smrti se još utvrđuje - navodi se u saopštenju.

Ubrzo nakon ove vesti počele su da se ređaju izjave zapadnih političara koji su, bez ikakvih dokaza, za smrt Navaljnog optuživali Kremlj. Među prvima se oglasio ukrajinski predsednik koji je izneo tvrdnju da je "očigledno" da je Putin "ubio Navaljnog".

Nemački kancelar Olaf Šolc je izjavio da Rusija "više nije demokratska država" i da je Navaljni "verovatno životom platio hrabrost".

Oglasio se i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. On je na društvenoj mreži X napisao:

"EU smatra da je ruski režim jedini odgovoran za ovu tragičnu smrt".

Mišel je izrazio saučešće porodici ruskog disidenta, ali i onima koji "bore za demokratiju širom sveta u najmračnijim uslovima".

Profimedia
 

- Borci ginu. Ali borba za slobodu nikada ne prestaje - poručio je Mišel.

Povodom smrti Navaljnog oglasio se i predsednik SAD, Džozef Bajden, koji je takođe optužio Vladimira Putina za to.

- Putin je odgovoran za smrt Navaljnog. Putin je odgovoran. Ono što se dogodilo Navaljnom je još veći dokaz Putinove brutalnosti - rekao je Bajden na konferenciji za medije.

Izveštaji američkog novinara iz Ukrajine koji se mnogima nisu svideli

Na prvi pogled dobija se utisak da je zapadnoj političkoj eliti veoma stalo do prava pojedinaca i javnih ličnosti koje se usude da kritikuju vlast. Ipak, svima je jasno da to nije tako.

Profimedia
Džulijan Asanž

Primer za to je tretman Džulijana Asanža koji se drznuo da objavi šta su sve zapadni moćnici radili godinama, i to sve potkrepi dokazima. Od trenutka kada je to uradio, njegov život se pretvorio u pakao i sve ukazuje na to da će za svoj nezavisni novinarski rad platiti najveću cenu.

Asanž nije jedini. Naprotiv. Pre nešto više od mesec dana život je izgubio američki novinar čileanskog porekla, Gonzalo Lira. On je živeo u Ukrajini u trenutku kada je počeo sukob. Na dan kada je Rusija započela specijalnu vojnu operaciju, Gonzalo je objavio snimak u kojem je objasnio da živi u Harkovu, a da je u Kijev došao poslom dan ranije i da sad pokušava da se vrati kući gde ima porodicu, ženu i dvoje male dece.

Wikipedia
Gonzalo Lira

Kasnje se vratio u Harkov odakle je počeo redovno da izveštava o događajima u Ukrajini. Njegovi izveštaji se mnogima nisu sviđali.

Pre smrti molio za pomoć i upozoravao da neće živ izaći iz ukrajinskog zatvora

Lira je otvoreno govorio o neonacizmu i korupciju u Ukrajini, a pričao je i o propagandnim lažima koje su se širile. Tako je u jednom od svojih priloga ispričao mnogo toga o ukrajinsko-izraelskom milijarderu koji je finansirao sina predsednika Sjedinjenih Američkih Država, Hantera Bajdena, predsednika Zelenskog za koga je kazao da je "narkoman ovisan o kokainu" kao i ozloglašeni bataljon Azov.

 

 

Lirini izveštaji i zapažanja se mnogima nisu svideli. U maju 2023. uhapšen je pod optužbom za „proizvodnju i širenje materijala koji opravdavaju oružanu agresiju Rusije na Ukrajinu“. Nešto kasnije je pušten i tada je pokušao da napusti Ukrajinu i zatraži politički azil u Mađarskoj, navodeći da ukoliko se vrati u ukrajinski zatvor odatle neće izaći živ. 

Nije uspeo da izađe iz Ukrajine. Na nekih pet kilometara od mađarske granice je uhapšen i vraćen u pritvor. Neposredno pre hapšenja je snimio i video u kojem je obajsnio zašto pokušava da se izvuče iz Ukrajine.

- Ili to, ili ću nestati u Kijevu - rekao je Lira i dodao: 

- Američka ambasada zna za mene, odlično znaju za mene, ali ništa ne rade da me spasu. Molim vas, ako imate malo milosti zauzmite se za mene. Pomozite mi. Zaprećena mi je kazna od pet do osam godina strogog zatvora. Ja imam 55 godina i slabo srce. Nisam zdrav čovek. Ja to ne mogu preživeti.

 

 

Iako je bio američki državljanin ambasada ove zemlje u Ukrajini nije se mnogo interesovala za njegov slučaj. Njegov otac, Gonzalo Lira stariji, pokušao je da stupi u kontakt sa ambasadom SAD u Kijevu i isticao je da je njegov sin teško bolestan, te da mu u ukrajinskom zatvoru nije omogućeno lečenje. 

Takođe, neke istaknute ličnosti poput Ilona Maska i voditelja Takera Karlsona zalagali su se za Lirino oslobađanje, privlačeći međunarodnu pažnju na njegov slučaj. Ipak, sve je bilo uzalud.

Poslednju poruku iz zatvora Lira je napisao 4. januara 2024. godine. Poslao je tu poruku ocu sa naznakom da prenese i sestri.

 

 

- Imao sam dvostruku upalu pluća, oba krila, pneumotoraks i vrlo težak slučaj oticanja čitavog tela. Sve je to počelo još u oktobru, ali me je zatvorska uprava potpuno ignorisala. Tek su 22. decembra priznali da imam upalu pluća. Treba sad da imam operaciju da mi smanje pritisak u plućima koji mi stvara teškoće u disanju i onesvestim se posle najmanjeg pokreta ili čak i kada govorim samo dva minuta. 

Gonzalo Lira je preminuo u pritvoru 12. januara 2024. godine. Tvrdilo je da su ga drugi zatvorenici mučili dok je bio u zatvoru, dok je portparol ukrajinske vojske to negirao i tvrdio da je Lira bio dobrog zdravlja.

Otac za smrt sina optužio Zelenskog i Bajdena

Gonzalov otac je za smrt svog sina optužio ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i predsednika SAD Džozefa Bajdena.

- Ja ne mogu da shvatim da je moj sin umro. Njega su mučili, oteli mu sve pare, i sprečili da se javlja iz zatvora čak osam meseci i 11 dana! A američka ambasada nije za njega htela da učini baš ništa. Sva odgovornost za ovu tragediju je na predsedniku Zelenskom uz saučesništvo senilnog američkog predsednika Bajdena - naveo je on.

 

 

I sada, nešto više od mesec dana od smrti Gonzala Lire u ukrajinskom zatvoru, zapadnim zvaničnicima su puna usta Alekseja Navaljnog. Niko od njih nije ni sačekao da se istraga o njegovoj smrti završi i već su sami odlučili ko je krivac. S druge strane, od 12. januara još se niko nije oglasio o smrti novinara koji je samo radio svoj posao i javnosti prenosio saznanja do kojih je došao. 

Da li je svaki ljudski život podjednako vredan ili vrednost imaju samo oni koji su služili interesima kolektivnog zapada!? Slučajevi Džulijana Asanža i Gonzala Lire su najbolji odgovor na to pitanje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike