"Naš kraj će biti vaša glad"! Švajcarski poljoprivrednici protestuju zbog niskih cena proizvoda

03.02.2024

19:45

0

"Moja briga je da poljoprivreda više neće postojati u Švajcarskoj", rekao je Lionel Dugerdil, vinar i farmer iz Satinjija

"Naš kraj će biti vaša glad"! Švajcarski poljoprivrednici protestuju zbog niskih cena proizvoda
Protest poljoprivrednika u Ženevi - Copyright Preentskrin/Iks

Švajcarski poljoprivrednici dovezli su se danas traktorima u Ženevu protestujući protiv povećanja troškova i niskih cena svojih proizvoda, pridruživši se pokretu koji se proširio širom Evrope.


Protest je uključivao oko 30 traktora parkiranih na trgu u centru drugog po veličini grada u Švajcarskoj, ukrašenih natpisima poput "Naš kraj će biti vaša glad", prenosi Rojters.

"Moja briga je da poljoprivreda više neće postojati u Švajcarskoj", rekao je Lionel Dugerdil, vinar i farmer iz Satinjija.

U regionu Bazela, u protestu su učestvovali i farmeri koji voze do 40 traktora.



Protesti farmera izbili su u nekoliko evropskih zemalja,  zbog niskih cena proizvoda, rastućih troškova, jeftinog uvoza i ograničenja nametnutih naporima EU da se bori protiv klimatskih promena.

"Naši problemi su iznad svih ekonomskih problema", rekao je Rudi Berli, predsednik Ženevskog sindikata poljoprivrednika "Uniterre".

Berli je naveo da dva glavna distributera u Švajcarskoj diktiraju cene koje se plaćaju poljoprivrednicima, koji zahtevaju veću transparentnost na tržištu.

On je rekao da demonstranti traže od parlamenta da donese mere koje bi omogućile poljoprivrednicima da poštenije pregovaraju sa kupcima poljoprivrednih proizvoda.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike