Hakovana baza podataka popisa stanovništva u Albaniji! Iranski hakeri napravili haos, objavili i snimak sa dokumentima (VIDEO)

03.02.2024

12:24

0

Hakeri su tvrde da su uspeli da dođu u posed više od 100 terabajta albanskog geografskog informacionog sistema i podataka o stanovništvu

Hakovana baza podataka popisa stanovništva u Albaniji! Iranski hakeri napravili haos, objavili i snimak sa dokumentima (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Pixabay/Elchinator

Hakerska grupa povezana sa Iranom sa istorijom napada na albanske državne agencije i preduzeća saopštila je u četvrtak da stoji iza napada na Državni statistički institut (INSTAT), koji je odgovoran za informacije o popisu i drugu zvaničnu statistiku.

Zbog sofisticiranog sajber incidenta koji je uticao na zvaničnu veb-stranicu INSTAT-a i servis e-pošte, agencija je najavila da će do daljeg odložiti objavljivanje zvanične statistike.

U saopštenju u petak INSTAT je rekao da hakeri nisu pristupili nedavnim podacima popisa jer su „pohranjeni u drugim sistemima koji su posebno namenjeni za ovu svrhu“.

Hakeri su, međutim, tvrdili da su uspeli da dođu u posed više od 100 terabajta albanskog geografskog informacionog sistema i podataka o stanovništvu.

- Podaci su kopirani i uklonjeni sa servera - napisala je grupa pod nazivom „Homeland Justice“ (Domovinska pravda) na svom Telegram kanalu zajedno sa video-snimkom koji prikazuje navodno procurele dokumente. Grupa još nije objavila podatke, što onemogućava proveru njihovih tvrdnji.

Nakon što se incident dogodio 31. januara, INSTAT je tvrdio da je odmah onemogućio internet vezu i obavestio nadležne državne agencije.

Albanska sajber agencija (AKCESK) saopštila je da je formirala grupu stručnjaka i sarađivala sa državnom policijom kako bi pomogla INSTAT-u da oporavi pogođene sisteme i analizira taktike i tehnike koje koristi akter iza incidenta.

Ni INSTAT ni albanski sajber zvaničnici nisu spomenuli umešanost Homeland Justice-a u napad.

Istraživači sajber bezbednosti rekli su da su iranski hakeri odgovorni za nedavne napade na albanski parlament, dve lokalne telekomunikacione kompanije i vodećeg albanskog avio-prevoznika. Tokom analize tih napada istraživači su u sistemima otkrili malver za brisanje pod nazivom No-Justice, koji je povezan sa Iranom.

Istraživači su opisali Domovinsku pravdu kao „iransku psihološku operativnu grupu“, za koju nije jasno da li je pod pokroviteljstvom države.

Domovinska pravda je pokrenula prvu kampanju protiv Albanije prošlog jula, ciljajući na sisteme e-uprave u zemlji. Albanija je u septembru izvestila da su hakeri povezani sa iranskom vladom ciljali kompjuterske sisteme koje koristi nacionalna policija za praćenje pojedinaca koji ulaze u zemlju i izlaze iz nje.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova ranije je negirao da je ta zemlja umešana u bilo kakav napad na Albaniju, nazivajući optužbe „neosnovanim“ i „nedokazanim“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike