U pat-poziciji: Šta guvernera Njujorka čeka posle objavljivanja izveštaja i da li će biti krivično gonjen?

05.08.2021

09:08 >> 12:25

0

Nakon što je istraga državnog tužioca ustanovila da je Kuomo kriv za seksualno uznemiravanje 11 žena, postavlja se pitanje da li će za to odgovarati

U pat-poziciji: Šta guvernera Njujorka čeka posle objavljivanja izveštaja i da li će biti krivično gonjen?
Office of the NY Governor via AP

Guverner Njujorka Endrju Kuomo seksualno je uznemiravao 11 žena i stvorio je „neprijateljsko” radno okruženje za žene, navodi se u izveštaju državnog tužioca Njujorka Leticije Džejms, koji je objavljen u utorak.

Njena otkrića u vezi sa navodima o uznemiravanju ponovo su pokrenula političku oluju oko Kuoma, koji je već mesecima u centru skandala.

Pročitajte još

Predsednik SAD Džozef Bajden tražio je od guvernera Njujorka da podnese ostavku, a njujorški zakonodavci iz obe stranke osudili su Kuomovo ponašanje i razmišljaju o tome da li bi trebalo preduzeti dalje mere protiv njega.

Sa druge strane, Kuomo i dalje negira optužbe i ne pomišlja da podnese ostavku zbog njih.

Obrazac neprikladnog ponašanja i „toksičnog” okruženja u kancelariji guvernera

Istražitelji su rekli da su pronašli „obrazac” neprikladnog ponašanja Kuoma, koji je uključivao i „neželjeno” dodirivanje i komentare „sugestivne i seksualne prirode”.

Endrju Kuomo AP Photo/Richard Drew

Sve u svemu, Kuomo je uznemiravao više žena, sadašnje i bivše zaposlene, a i žene van njegove kancelarije prijavile su da je imao neprikladne poteze, saopštili su istražitelji.

Izveštaj je obuhvatio svedočenje 11 žena, od kojih su neke iznele detalje koji ranije nisu bili objavljeni. Istražitelji su rekli da su njihove tvrdnje potkrepili drugi intervjuisani ljudi, kao i novi dokazi kao što su beleške, elektronske poruke i tekstovi napisani ubrzo nakon uznemiravanja.

U izveštaju je detaljno opisano „toksično“ okruženje koje je dozvolilo da se njegovo navodno uznemirujuće ponašanje zanemari. Takođe, pominju se i navodni slučajevi osvete tužiocima.

Brojni navodi o neželjenom dodirivanju

Prema izveštaju, nekoliko žena ispričalo je istražiteljima da ih je Kuomo dodirivao. Jedna od njih, državna policajka, rekla je da je Kuomo jednom prilikom prošao prstom po njenom vratu i leđima dok su bili u liftu. Drugom prilikom prešao je rukom od njenog pupka do desnog kuka dok mu je držala vrata, navodi se u izveštaju.

Endrju Kuomo AP Photo/Richard Drew

Druga žena, identifikovana kao „izvršni pomoćnik 1″ u izveštaju, rekla je istražiteljima da ju je Kuomo uhvatio za zadnjicu tokom zagrljaja i fotografisanja. U izveštaju su takođe detaljno izneti navodi o incidentu u guvernerovoj vili u kojoj je Kuomo navodno posegnuo ispod njene bluze i uhvatio je za grudi. Druga žena, koja se u izveštaju naziva „zaposlenom u državnoj službi”, rekla je da je Kuomo stavio ruku na njenu zadnjicu, da je tapkao po njoj, a zatim je zgrabio za zadnjicu dok su bili na događaju u septembru 2019. godine.

Žena po imenu Ana Ruč izjavila je da je Kuomo dodirnuo deo njenih leđa koji je bio otkriven zbog izreza haljine, navodi se u izveštaju. Kada ga je uhvatila za zglob da mu pomeri ruke, navodno joj je odgovorio: „Vau, agresivna si”. Osim toga, ona je fotografisana i dok je Kuomo držao ruke na njenom licu, što joj se, sudeći po izrazu njenog lica, nije dopalo.

Nekoliko žena ispričalo je istražiteljima da im je Kuomo uputio neprikladne primedbe, uključujući pitanja o njihovoj seksualnoj istoriji i komentare o njihovom izgledu, kao i da ih je nazivao nadimcima poput „srce” i „draga”.

Kuomo uzvraća udarac

U odgovoru koji je usledio nedugo nakon objavljivanja izveštaja, Kuomo nije dao nikakve naznake da planira da podnese ostavku.

– Želim da vam kažem direktno da nikoga nisam neprikladno dodirivao, niti pravio neprikladne seksualne istupe – rekao je Kuomo, koji je državnu tužiteljku više puta nazvao pristrasnom i „uprljanom politikom”.

Endrju Kuomo Office of the NY Governor via AP

Dok je odmah porekao neke od optužbi, kao što je incident u njegovoj vili, za druge je tvrdio da su izvučene iz konteksta.

Guvernerova kancelarija objavila je uz njegovu izjavu i fotografije na kojim Kuomo grli i ljubi druge ljude.

– Ljubim ljude u čelo, ljubim ljude u obraze, ljubim ih u ruke – rekao je on, ističući da su njegove „svakodnevne interakcije” sa Njujorčanima „nepravedno” upotrebljene kao oružje.

U dokumentu od 85 stranica koji je njegova kancelarija objavila u utorak kao odgovor na navode nalazile su se i fotografije guvernera koji se grli i ljubi sa istaknutim političkim figurama, uključujući Bajdena i bivši državnu sekretarku Hilari Klinton.

Veliki broj dokaza

Istraga je pokrenuta ranije ove godine, a istražitelji su razgovarali sa 179 ljudi, uključujući vojnike države Njujork, državne službenike i druge koji su „redovno komunicirali” s guvernerom. I sam guverner je razgovarao sa istražiteljima, kao i njegov brat Kris Kuomo, voditelj Si-En-Ena.

Endrju Kuomo AP Photo/Mark Lennihan

Istražitelji su pregledali i 74.000 dokaza, uključujući beleške, elektronsku prepisku i kanale komunikacije.

Na konferenciji za medije u utorak Ana Klark, advokatica koja je vodila istragu, rekla je da je njen tim utvrdio da je svedočenje svih 11 žena tačno.

Broj dokaza predstavljenih u izveštaju bio je „neverovatan“, rekla je pravna analitičarka Si-En-Ena Eli Honig.

– To je zaista poražavajuće – rekla je Honig, dodaju da „od guvernera nismo čuli ništa o dobro potkrepljenim navodima o odmazdi protiv nekih žena koje su ga prijavile”.

Može li Kuomo da se izvuče?

Izveštaj od utorka nije bio povoljan za Kuoma, a njegov odgovor u kom se vidi kako guverner dodiruje i ljubi lica muškaraca i žena samo je pogrošao stvar.

Endrju Kuomo AP Photo/Mary Altaffer

Sada se postavlja političko pitanje – može li Kuomo preživeti ako njegovi politički saveznici nestanu?

Ako sledeće godine odluči da se bori za četvrti mandat, verovatno će se suočiti sa ozbiljnim izazovom na izborima prvenstveno u Demokratskoj stranci. Državni tužilac Džejms, koja je nekada bila Kuomov saveznik i koja je nadgledala izveštaj od utorka, bila bi ozbiljan potencijalni protivnik. Senatorka države Njujork Alesandra Bijađi, bivša zaposlena kod Kuoma, takođe se nalazi na dugoj listi mogućih izazova.

Osim toga, Kuomo se suočava i sa problemima sa državnim zakonodavstvom, čija komisija trenutno radi na ispitivanju opoziva. Lider većine u Senatu države Endrju Stjuart-Kazins rekao je u saopštenju da Kuomo „više ne može da bude guverner”.

Da li će snositi pravne posledice?

Na konferenciji za medije Džejms je ponovila da je njena istraga građanske prirode i da neće uslediti nikakve krivične akcije.

Leticija Džejms AP Photo/Ted Shaffrey

– Naš posao je završen – rekla je Džejms.

Ipak, istražitelji su istakli da je Kuomo prekršio i državni i savezni zakon. Klark, advokatica koja vodi istragu, aludirala je na mogućnost građanskih tužbi. Takođe, napomenula je da su informacije „u potpunosti dokumentovane” u izveštaju i da su na raspolaganju drugim tužiocima da provere da li su im potrebni za pravne postupke.

Pravni stručnjaci ističu da je standard za krivično gonjenje viši od onog koji je građanskom istragom ostvarila Leticija Džejms. Bez obzira na to što je njen izveštaj potkrepljen „vrednim dokazima i verodostojnim svedocima”, da bi se utvrdilo da li je Kuomo počinio zločin, potrebno je dodatno ispitivanje.

Pročitajte još

– Ne verujem da se krivično gonjenje može pokrenuti na osnovu izveštaja. Tužilac ima zadatak da dokaže da je njegov slučaj van svake sumnje. Ne može ići okolo i mahati istražiteljima govoreći „Slučaj je zaključen”. To ne funkcioniše tako – objasnio je Kevin Mincer, advokat iz Njujorka koji je zastupao veliki broj žena koje su prijavile seksualno uznemiravanje.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti