Najviša izmerena temperatura ikada u januaru: Na severu Škotske rekordnih 20 stepeni!

28.01.2024

22:42

0

Prethodnih dana u Španiji je mereno 30°C

Najviša izmerena temperatura ikada u januaru: Na severu Škotske rekordnih 20 stepeni!
Okeani se sve više zagrevaju - Copyright Pixabay

Već danima nad Evropom preovladava veoma visok vazdušni pritisak, a nad jugozapadom i snažan anticklon, koji je Pirinejskom poluostrvu prethodnih dana donosio prave letnje temperature. Veoma topla vazdušna masa zahvatila je i celu zapadnu Evropu, ali i Britanska ostrva.

Prethodnih dana širom zapadne i jugozapadne Evrope temperature su bile prave prolećne sa vrednostima i iznad 20°C. Najtoplije je bilo u Španiji i Portugaliji.

Na istoku, jugoistoku i jugu Španije mereno je i do 27-28°C, lokalno i do skoro rekordnih 30°C.

I danas su temperature širom Španije i Portugalije i do 23-24°C i to čak u oblasti Atlantika i to zahvaljujući fenskom efektu južnog vetra, dok je nešto osvežilo duž obale Mediterana, uz temperature od 15 do 20°C.

S obzirom na to da je cela zapadna Evropa i oblast Atlantika pod uticajem snažnog južnog strujanja, veoma topla vazdušna masa stigla je i do severa Atlantika, a rekordno toplo bilo je danas na severu Škotske. Zahvaljujući fenskom efektu vetra, na krajnjem severu Škotske u podnožju planina mereno je neverovatnih 20°C usred zime, što je najviša ikada izmerena temperatura u januaru na Britanskim ostrvima.

Osim tople vazdušne mase, snažna južna strujanja donose i čestice pustinjskog peska iz Sahare preko Kanarskih ostrva, Portugalije i Francuske.

Pre samo 10 dana Škotska je bila okovana snegom i ledom, uz temperature i do -10°C.

Inače, topla vazdušna masa sa Atlantika i Mediterana potisnula je hladnu sa evropskog kopna na istok, pa je veći deo Evrope bez zimskih uslova. Istovremeno, hladna vazdušna masa sa istoka spustila se na jug do Crnog mora i svojim obodnim delom zahvatila i naše područje, ali će početak februara i Srbiji doneti osetno toplije vreme i topao vazduh sa Atlantika i Mediterana.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike