Slovačka na nogama! Hiljade građana protestovale zbog plana za izmenu krivičnog zakona (VIDEO)

26.01.2024

10:06

0

Vladajuća koalicija je usvojila nacrt zakona putem ubrzanog parlamentarnog postupka

Slovačka na nogama! Hiljade građana protestovale zbog plana za izmenu krivičnog zakona (VIDEO)
Copyright Profimedia

Hiljade građana Slovačke izrazile su nezadovoljstvo širom zemlje, protiveći se planu premijera Roberta Fica da izmeni krivični zakon i ukinе kancelariju nacionalnog tužioca.

Mihal Šimečka, lider najjače opozicione partije Progresivna Slovačka, ohrabrivao je okupljene građane na centralnom trgu u Bratislavi, naglašavajući njihovu odlučnost u borbi za pravdu i slobodu, prenosi AP.

- Odlučili su da nas ućutkaju u parlamentu, ali neće vas sve ućutkati - poručio je Šimečka.

 

 

Plan koji je odobrila Ficova koaliciona vlada predviđa ukidanje kancelarije specijalnog tužioca, zadužene za teška krivična dela poput korupcije, organizovanog kriminala i ekstremizma. Prema tom planu, ovakvi slučajevi prelazili bi u nadležnost tužilaca u regionalnim kancelarijama, koji se nisu bavili takvim predmetima dve decenije. Osim toga, planirane izmene uključuju smanjenje kazni za koruptivna i druga krivična dela, uključujući i mogućnost uslovnih osuda, kao i značajno skraćenje vremena zastarelosti.

Vladajuća koalicija je usvojila nacrt zakona putem ubrzanog parlamentarnog postupka, bez prethodnog pregleda stručnjaka i drugih uključenih u zakonodavni proces. Opozicija je osudila i ograničavanje rasprave u prvom čitanju, dok se drugo čitanje, gde bi se mogle uneti eventualne izmene, planira za sledeću sredu. Konačno glasanje može se očekivati do kraja naredne nedelje.

 

 

Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova izrazila je zabrinutost da bi predložene promene mogle ugroziti vladavinu prava i naneti nepredvidivu štetu društvu, rekavši da je spremna da pokrene ocenu ustavnosti predloga zakona.

Evropski parlament dovodi u pitanje sposobnost Slovačke da se bori protiv korupcije ukoliko se promene sprovedu, dok Evropsko javno tužilaštvo naglašava da bi planovi Slovačke mogli da ugroze zaštitu finansijskih interesa EU i njen antikorupcijski okvir.

Premijer Fico, koji se četvrti put vratio na vlast, suočava se sa kritikama s obzirom na povezanost nekih članova njegove stranke sa krivičnim gonjenjem u korupcionaškim skandalima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike