Japanska letelica SLIM sletela na Mesec oko 55 metara od cilja: Objavljene i prve fotografije (FOTO)

25.01.2024

13:20

0

Ovo predsavlja značajno uže područje sletanja u odnosu na konvencionalnu preciznost od nekoliko kilometara

Japanska letelica SLIM sletela na Mesec oko 55 metara od cilja: Objavljene i prve fotografije (FOTO)
Letelica uspešno sletela na Mesec - Copyright Foto: Tanjug/AP Photo/Eugene Hoshiko

Japanska mala svemirska letelica "SLIM", koja je u subotu sletela na Mesec, dotakla je tlo u krugu od 55 metara od svog cilja, saopštila je danas japanska svemirska agencija (JAKSA).

- Dokazali smo da možete da sletite gde god želite, a ne tamo gde ste u mogućnosti - rekao je na konferenciji za novinare menadžer projekta za lender Šiničiro Sakai.

Japan je uspeo da postigne cilj da SLIM sleti u krugu od 100 m od svoje mete, čime je, posle Rusije, SAD, Kine i Indije, ušao u istoriju kao peta zemlja koja je na mesečevo tlo spustila svoj modul.

- Ovo će inspirisati sve više ljudi, poželjno japanskih misija, da pokušaju da slete na neistražena mesta na Mesecu - dodao je Sakai.

Foto: Tanjug/AP Photo/Eugene Hoshiko
 

Prilikom sletanja, lender je imao problema, zbog čega je, kako navodi Sakai, lender završio u neplaniranom položaju.

Posledično, solarni paneli "SLIM" nisu bili u mogućnosti da proizvedu električnu energiju, međutim, kao su rekli iz JAKSA, ukoliko dođe do promene u smeru u kom se sunčeva svetlost kreće, letelica bi mogla ponovo da se pokrene.

- Jedan od dva glavna motora lendera verovatno se zaustavio u završnoj fazi sletanja, tako da je odleteo 55 metara dalje od ciljane lokacije - rekao je Sakai. Prema njeggovim rečima, da nije bilo problema prilikom sletanja, SLIM bi mogao da sleti sa većom preciznošću, odnosno u krugu od 3 do 4 metara oko planirane tačke.

JAKSA je objavila i prve fotografije letelice na Mesečevoj površini, koje je njen rover u obliku teniske lopte opremljen sa dve kamere "LEV-2", fotografisao neposredno po sletanju na Zemljin satelit, kojim je Japan ušao u istoriju kao peta zemlja na svetu koja je tu postavila modul.

Nazvan "mesečev snajperista", "SLIM" je trebalo da pokuša da sleti u okviru oblasti od 100 metara oko svoje mete, što predstavlja značajno uže područje sletanja u odnosu na konvencionalnu preciznost od nekoliko kilometara.

Foto: Tanjug/AP Photo/Eugene Hoshiko
 

Japan se nada da će uspešno izvedeno precizno sletanje njene letelice "SLIM" revitalizovati svemirski program pogođen nedavnim nazadovanjem, dok se, kako piše Rojters, sprema da zauzme značajniju ulogu u svemiru u partnerstvu sa saveznikom Sjedinjenim Američkim Državama u borbi protiv Kine.

U narednih nekoliko godina Japan planira da na Mesec pošalje i astronauta, ali je neuspešno lansiranje njene nove rakete "H3" u martu dovelo do zastoja i odlaganja svemirskih misija, uključujući "SLIM" i "LUPEKS", koji predstavlja zajednički projekat istraživanja Meseca sa Indijom, koja je na južni pol Meseca sletela prvi put u svojoj istoriji u avgustu prošle godine sa svojom sondom "Chandrayaan-3".

Sredinom februara američki startap "Intuitiv Mašins" namerava da lansira svoj "IM-1" lender, dok je Kina za prvu polovinu godine najavila lansiranje svoje letelice "Chang'e-6" na udaljeniju stranu meseca.

Američka svemirska agencija je za kraj godine, u novembru, zakazala lansiranje svog rovera za lunarno polarno istraživanje "Vajper".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike