Sud u Holandiji doneo neobičnu presudu: Na vukove se može pucati pejntbol puškama, ali samo u ovom slučaju!

24.01.2024 | 21:43

Organizacija za zaštitu divljih životinja koja se protivi planu rekla je da će uložiti žalbu na presudu

Copyright Profimedia

Holandski sud doneo je danas presudu da vlasti mogu da koriste puške za pejntbol da pucaju na vukove u popularnom nacionalnom parku kako bi ih uplašili nakon što je bar jedna životinja počela da prilazi posetiocima.

Okružni sud centralne Holandije naveo je u presudi da je jedna vučica u Nacionalnom parku Hoge Veluve viđena kako se približava šetačima i biciklistima, kako je navedeno, "neprirodno ponašanje", preneo je AP.

Vukovi su zaštićeni u Holandiji i ne mogu se loviti. Organizacija za zaštitu divljih životinja koja se protivi planu rekla je da će uložiti žalbu na presudu.

Dva veka nakon što su vukovi progonom dovedeni do izumiranja u Holandiji, životinje su se zvanično vratile u zemlju 2019. godine kada je par životinja prešao granicu iz Nemačke i na tlu Holandije dobio tri mladunca.

Evropska komisija je prošle godine objavila da razmišlja da smanji zaštitne mere za životinje zbog zabrinutosti poljoprivrednika za njihovu stoku.

Stručnjaci i ekološke grupe procenjuju da bi u 27 zemalja članica EU moglo biti prisutno do 19.000 vukova, a smatra se da ih ima više od 1.000 u Bugarskoj, Grčkoj, Italiji, Poljskoj, Rumuniji i Španiji.

 

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: 24sedam/Tanjug