Konačno otkriven uzrok požara u Johanesburgu: Muškarac priznao da je ubio čoveka, pa hteo da sakrije sve i usmrtio 76 ljudi

24.01.2024

10:14

0

Policija je potvrdila njegovo hapšenje

Konačno otkriven uzrok požara u Johanesburgu: Muškarac priznao da je ubio čoveka, pa hteo da sakrije sve i usmrtio 76 ljudi
Copyright AP Photo/Jerome Delay

Uzrok smrtonosnog požara koji je potresao Johanesburg prošle godine konačno je ustanovljen, izveštava "Sky News".

Prema najnovijim informacijama, jedan 29-godišnji muškarac uhapšen je nakon što je, navodno, priznao da je zadavio čoveka u podrumu stambene zgrade, a zatim podmetnuo požar u nameri da se reši tela žrtve.

Do incidenta je došlo u petospratnici, gde je kasnije izbio požar, odnoseći sa sobom živote 76 ljudi.

Tokom istrage uzroka požara mladić je šokirao istražitelje iznetim priznanjem. Prema izveštajima južnoafričkih medija, muškarac je opisao brutalno ubistvo u podrumu zgrade, rekavši da je nakon toga zapalio telo žrtve.

Policija je potvrdila hapšenje muškarca, a on se sada suočava sa ozbiljnim optužbama - 76 tačaka za ubistvo, 120 tačaka za pokušaj ubistva i podmetanje požara.

Prema BBC-u, zgrada u kojoj se sve odigralo bila je dom stotinama ljudi, među kojima su bili neki od najsiromašnijih članova južnoafričkog društva.

Tragični incident istakao je problem zanemarenih zgrada u kojima ljudi žive bez osnovnih uslova, uključujući vodu i struju. Izveštaji ukazuju na to da takve zgrade često postaju plen kriminalaca koji ih "otimaju", postavljajući zahteve stanarima.

Grad Johanesburg, koji je bio vlasnik zgrade pogođene požarom, sada se suočava s pitanjima o odgovornosti i potrebi za unapređenjem uslova stanovanja u ovim zajednicama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike