Srušio se američki dron u Iraku: Odgovornost preuzela paravojna organizacija Islamski front

22.01.2024

22:44

0

Pobunjenici u Iraku su prema sopstvenim tvrdnjama oborili MQ-9 Reaper naoružanu bespilotnu letilicu

Srušio se američki dron u Iraku: Odgovornost preuzela paravojna organizacija Islamski front
Ilustracija - Copyright Foto: Printskrin/Tviter

Bespilotna letelica, odnosno daljinski upravljani borbeni vazduhoplov američkog ratnog vazduhoplovstva (United States Air Force - USAF) srušila se prošle nedelje u severnom delu Iraka. Odgovornost za obaranje američkog drona preuzela je organizacija za koju se veruje da je blisko povezana sa režimom u Teheranu.

Pobunjenici u Iraku su prema sopstvenim tvrdnjama oborili MQ-9 Reaper naoružanu bespilotnu letilicu. Obaranje se  dogodilo u blizini baze Balad u četvrtak 18. januara i olupinu vazduhoplova su locirali pripadnici iračkih bezbednosnih snaga (Iraqi Security Forces).

Paravojna organizacija Islamski otpor u Iraku (Islamic Front for the Iraqi Resistance) preuzela je odgovornost za obaranje MQ-9 i to uz pomoć protivvazdušnog sistema zemlja-vazduh, prenosi Aero Time.

Militantska grupa za koju se smatra da je blisko povezana sa Iranom u poslednjih nekoliko meseci je pojačala napade na američke baze u Iraku. Poslednji veći udar na vojne objekte Amerikanaca dogodio se u subotu 20. januara kada je Islamski otpor raketirao vazduhoplovnu bazu al-Asad.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike