Oglasili se iz kancelarije južnokorejskog predsednika: Podvodni nuklearni test Severne Koreje "preuveličan"

21.01.2024

13:16

0

Dodaje se da je provera istinitosti saopštenja Severne Koreje o testiranju podvodnog drona za nuklerani napad, izdatog u petak, ograničena, jer, kako se navodi, Pjongjang nije priložio fotografije

Oglasili se iz kancelarije južnokorejskog predsednika: Podvodni nuklearni test Severne Koreje "preuveličan"
Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Južna Koreja razmatra mogućnost da bi tvrdnja Severne Koreje o poslednjem testiranju podvodnog sistema nuklearnog naoružanja mogla biti "preuveličana i izmišljena", saopšteno je danas iz kancelarije južnokorejskog predsednika Juna Sukjula.

"Ako je izvedeno testiranje, pretpostavlja se da je u pitanju neka vrsta torpeda, ali malo je verovatno da se radi o sistemu na nuklearni pogon. Ne postoje podaci o razvoju malog reaktora koji može biti ugrađen u torpedo prečnika manjeg od jedan metar", navedeno je u saopštenju, prenosi agencija Jonhap.

Dodaje se da je provera istinitosti saopštenja Severne Koreje o testiranju podvodnog drona za nuklerani napad, izdatog u petak, ograničena, jer, kako se navodi, Pjongjang nije priložio fotografije.

Iz kancelarije južnokorejskog predsednika je naglašeno da Južna Koreja nastavlja da, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, prati razvoj sistema podvodnog naoružanja severnog suseda upotrebom obaveštajnih i nadzornih sredstava.

"Mi ćemo dodatno ojačati naše protivpodmorničke sposobnosti i odbrambene položaje iznad luka", dodaje se u saopštenju.

Severna Koreja saopštila je u petak da je sprovela testiranje podvodnog sistema nuklearnog oružja, "Haeil-5-23", u vodama kod svoje istočne obale, u znak protesta zbog zajedničkih trodnevnih pomorskih vojnih vežbi Južne Koreje, SAD i Japana održanih ranije ove nedelje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike