Lilijan je zbog abortusa u zatvoru provela 30 godina, sada je puštena na slobodu!

18.01.2024

09:27

0

Tužioci su optužili ženu, identifikovanu samo kao Lilijan, da nije vodila računa o fetusu tokom trudnoće, a optužena je za nehat i teško ubistvo

Lilijan je zbog abortusa u zatvoru provela 30 godina, sada je puštena na slobodu!
Copyright Profimedia

Žena koja je El Salvadoru osuđena na 30 godina zatvora zbog abortusa puštena je danas na slobodu. Ona je 2015. osuđena na 30-godišnju kaznu zatvora zbog navodnog abortusa, uprkos tome što je rodila devojčicu u javnoj bolnici koja je zbog zdravstvenih komplikacija umrla nakon tri dana, prenosi Bi-Bi-Si.

Tužioci su optužili ženu, identifikovanu samo kao Lilijan, da nije vodila računa o fetusu tokom trudnoće, a optužena je za nehat i teško ubistvo. Lilijan, koja ima i 10-godišnju kćerku, tvrdila je da su optužbe bez osnova i da nije imala nameru da prekine trudnoću.

''U ime svih mojih pratilaca, molim vas da prestanete da optužujete i gonite druge nevine žene poput mene. Bila je to veoma teška trauma i ne želim je nikome'', rekla je ona.

El Salvador ima jedan od najstrožijih zakona protiv abortusa u svetu, koji ne uključuje izuzeća u slučajevima silovanja ili kada trudnoća predstavlja zdravstveni rizik za majku.

Kako navodi britanski javni servis, veruje da su desetine žena nepravedno zatvorene u Salvadoru pod sumnjom da su imale abortus. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike