Ponovo se zahuktava, UN zabrinute: Rat u Avganistanu ušao je u smrtonosniju fazu

06.08.2021

15:46

0

Talibani su zauzeli desetine okruga i graničnih prelaza poslednjih meseci i izvršili pritisak na nekoliko glavnih gradova provincija

Ponovo se zahuktava, UN zabrinute: Rat u Avganistanu ušao je u smrtonosniju fazu
Copyright Profimedia

Rat u Avganistanu ušao je u novu, smrtonosniju i razorniju fazu pošto je u poslednjih mesec dana, tokom ofanzive talibana, ubijeno više od 1.000 civila, izjavila je danas specijalna izaslanica Ujedinjenih nacija za Avganistan Debora Lajons u Savetu bezbednosti.

– Strana koja je iskreno posvećena rešenju postignutom pregovorima ne bi rizikovala tolike civilne žrtve jer bi shvatila da će proces pomirenja biti veći izazov što se više krvi prolije – rekla je Lajonsova, preneo je Rojters.

Talibani su zauzeli desetine okruga i graničnih prelaza poslednjih meseci i izvršili pritisak na nekoliko glavnih gradova provincija, uključujući Herat na zapadu i Kandahar na jugu, u trenutku kada se strane trupe povlače iz Avganistana.

Profimedia

Ohrabreni povlačenjem američkih vojnika posle 20 godina rata, krenuli su u ofanzivu i osvajali su provinciju po provinciju.

– Ovo je sada drugačija vrsta rata, podseća na Siriju ili Sarajevo. Napad na urbana područja znači da se svesno nanosi ogromna šteta i svesno prouzrokuje veliki broj civilnih žrtava. Ipak, pretnja velikim urbanim područjima izgleda kao strateška odluka talibana, koji kao da su prihvatili pokoljkoji će uslediti – rekla je Lajons.

Pročitajte još

Mirovni pregovori između avganistanske vlade i talibana započeli su prošle godine u glavnom gradu Katara, Dohi, ali njima nije postignut značajan napredak.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike