Klizište u Kolumbiji usmrtilo 18 ljudi: Zemlja se samo odjednom survala na vozila, pojavio se jeziv snimak (VIDEO)

13.01.2024

11:59

0

Vlasti su pokrenule operacije potrage za nestalima, koji su i dalje zatrpani

Klizište u Kolumbiji usmrtilo 18 ljudi: Zemlja se samo odjednom survala na vozila, pojavio se jeziv snimak (VIDEO)
Copyright Printscreen Twitter/RochexRB27

Obilne padavine u Kibdou u Kolumbiji izazvale su klizište na putu Medeljin-Kibdo uveče 12. januara, pri čemu je poginulo najmanje 18 ljudi, a povređeno je više od 30 osoba.

Do odrona je došlo u trenutku kada je kolona vozila čekala da nastavi put, a mnoge žrtve su bile u svojim automobilima kada se zemlja survala na njih neverovatnom brzinom, tako da nisu imale vremena za bekstvo kada je lavina blata i stena krenula prema njima, brzo ih zatrpavši.

U uznemirujućim snimcima koji kruže društvenim mrežama jasno se vidi koliko brzo se sve odigralo.

 

 

Najmanje 35 osoba koje su pretrpele povrede prebačene su u različite bolnice. Vlasti su pokrenule operacije potrage za nestalima, moguće još zakopanim pod zemljom.

Iako jedinica za upravljanje rizicima nije iznela informacije o uzroku odrona, Ministarstvo odbrane je saopštilo da su jake kiše u toj oblasti otežale spasilačke operacije.

 

 

Predsednik Gustavo Petro izrazio je solidarnost putem Tvitera, obećavajući punu podršku svoje vlade u suočavanju s ovom "užasnom tragedijom".

Prema izveštajima, kuće i putevi u toj oblasti pretrpeli su značajnu štetu, dok je nekoliko ljudi nestalo. Spasilačke operacije su u toku, a broj žrtava bi mogao da poraste u narednim danima.

 

 

Dalje trajne obilne padavine mogle bi da izazovu poplave u nižim mestima u blizini reka i potoka. Urbane poplave su takođe moguće u razvijenim područjima sa sistemima za odvodnjavanje atmosferskih voda koji se lako preplavljuju.

Lokacije koje se nalaze nizvodno od velikih akumulacija ili reka mogu biti izložene naglim poplavama nakon relativno kratkih perioda intenzivnih padavina. Dalja klizišta moguća su u brdskim ili planinskim predelima, posebno tamo gde je obilna kiša zasitila zemljište.

Vlasti bi u narednim danima mogle izdati obavezne naloge za evakuaciju zajednica podložnih poplavama. Prekidi u elektroenergetskim i telekomunikacionim uslugama mogući su tamo gde značajne poplave ili klizišta utiču na komunalne mreže.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike