Nevreme pravi haos širom severozapadne Evrope: Gradovi okovani snegom, struje nema, škole zatvorene - dve osobe nastradale (FOTO)

03.01.2024

18:46

0

U četvrtak i petak se očekuju snežne padavine i veliki pad temperature, a tokom vikenda dolazi do novog pada temperature, zbog prodora nove mase hladnog arktičkog vazduha

Nevreme pravi haos širom severozapadne Evrope: Gradovi okovani snegom, struje nema, škole zatvorene - dve osobe nastradale (FOTO)
Copyright Tanjug/News Agency via AP/Anders Wiklund/TT (SUB)

Delovi severozapadne Evrope borili su se danas sa najnovijim talasom oluja sa Atlantika, koje su negde donele sneg, a negde kišu, dok je na severu Skandinavije zabeležena ekstremna hladnoća.

Na severu Francuske, spasilački timovi pomogli su da se evakuišu stanovnici iz poplavljenih domova u gradovima Ark i Pa de Kale, u regionu koji je pogođen velikim poplavama drugi put u dva meseca.

Još 20 do 40 milimetara kiše se očekuje narednih sati, a u tom francuskom regionu izdat je crveni meteoalarm, preneo je Rojters.

- Prvi put, mislite imali ste sreću, ali drugi put utiče na vaš moral i novčanik. Počnete da brinete o svojoj budućnosti, kada se desi nešto ovako - rekao je stanovnik Arka Antoni Riševen.

Trajekt koji je putovao od Norveške ka Danskoj, na kojem je bilo oko 900 putnika, nije mogao da pristane u Kopenhagenu zbog oluje i čekao je da se smiri vetar, iako se to možda neće desiti pre četvrtka ujutro, saošptila je brodska kompanija DFDS.

U južnom norveškom gradu Kristijansandu, zatvorene su škole i otkazan je sav javni prevoz, nakon jakog snega.

Ista oluja, nazvana Henk, na drugoj strani Severnog mora, donela je oluje i obilne kiše u delovima Engleske i Velsa u utorak, izazvavši velike nestanke struje, poremećaj u železničkom saobraćaju i zatvaranje glavnih puteva zbog poplava. Drveće je palo na puteve i železničke šine, a nastaradao je jedan motociklista na jugozapadu Engleske.

U pokrajini Istočna Flandrija u Belgiji žena (59) je poginula nakon što ju je udarila oluja koju je odneo vetar, rekla je lokalni guverner Karina van Kauter.

U Severnoj Laponiji u Švedskoj u utorak veče je bilo minus 43,6 stepeni i to je najhladnija januarska noć u celoj Švedskoj u poslednjih 25 godina, javio je švedski javni servis SVT. Kako je saopštio Švedski institut za hidrologiju i meteorologiju, na meteorološkoj stanici Kvikjoj-Orenjarki na severu zemlje temperature nisu bile tako niske od početka rada stanice 1881. godine.

U okruzima Vesterboten i Norboten zabeleženo je minus 25-35 stepeni Celzijusa, a hladnoća se sada širi na jug Švedske, gde se očekuje minus 18 stepeni.

Prethodni januarski rekord zabeležen je 27. januara 1999. godine u severnom gradu Karesuando, kada je temperatura bila minus 49 stepeni.

U Španiji će u narednim danima, nakon toplog perioda, doći do naglog pada temperature u dve faze, sa dolaskom polarne i arktičke mase, koje će se prema procenama, meteorologa, zadržati, prenosi "El Pais".

U četvrtak i petak se očekuju snežne padavine i veliki pad temperature, a tokom vikenda dolazi do novog pada temperature, zbog prodora nove mase hladnog arktičkog vazduha.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike