Na postelji gde je preminula kraljica Elizabeta pronađena misteriozna crvena kutija! Konačno otkriveno šta je bilo u njoj

12.01.2024

22:41

0

Autor: M. Vu.

Ser Edvard Jang deli intimne detalje o poslednjim trenucima kraljice, ističući njenu nepokolebljivu odanost dužnostima koje je obavljala

Na postelji gde je preminula kraljica Elizabeta pronađena misteriozna crvena kutija! Konačno otkriveno šta je bilo u njoj
Kraljica Elizabeta II - Copyright Profimedia

Britanski mediji su danas prvi put objavili izuzetan i duboko dirljiv memorandum koji opisuje poslednje trenutke kraljice Elizabete II. Memorandum je napisao Ser Edvard Jang, privatni sekretar pokojne kraljice, koji je bio prisutan u Balmoralu kada je kraljica preminula 8. septembra 2022. godine.

U ovom emotivnom svedočanstvu, Ser Edvard Jang deli intimne detalje o poslednjim trenucima kraljice, ističući njenu nepokolebljivu odanost dužnostima koje je obavljala tokom svoje duge i ugledne vladavine. Jang opisuje scenu u Balmoralu, pružajući uvid u privatni trenutak oproštaja od voljene monarhinje.

 

 

Uz ovo svedočanstvo, javnost je obaveštena i o posebnoj crvenoj kutiji za dokumenta koja je pronađena na samrtnoj postelji kraljice Elizabete. Ser Edvard Jang je, nakon što je napisao memorandum, dobio od lakeja zaključanu kutiju koja je otkrivena na mestu gde je kraljica izdahnula. U kutiji su pronađena dva zapečaćena pisma - jedno namenjeno njenom sinu i nasledniku, kralju Čarlsu III, a drugo Ser Edvardu.

Iako je malo verovatno da će sadržaj ovih pisama ikada biti javno objavljen, sama činjenica njihovog postojanja ukazuje na svestranost i dubinu kraljičine pripremljenosti za trenutak kada će se njen vladarski period završiti. Kutija je, pored pisama, sadržavala i dokumente koje je kraljica razmatrala nedeljama pre svoje smrti, uključujući i poslednju kraljevsku naredbu kojom je odredila kandidate za prestižni Orden, priznanje za izuzetne zasluge širom Komonvelta.

"Čak i na samrtnoj postelji, bilo je posla. I ona je to uradila", zabeleženo je u memorandumu, osvetljavajući Elizabetinu posvećenost svojim dužnostima do samog kraja.

Evo kako je preminula kraljica Elizabeta II

"Veoma mirno. U snu. Otišla je neprimetno. To je bila duboka starost. Nije bila svesna ničega. Nije bilo bola", piše u ovom dokumentu, između istalog.

Uprkos bojazni za njeno zdravlje, smrt kraljice je bila toliko iznenadna da je Čarls morao u poslednjem momentu da krene helikopterom u Balmoral, i da tokom leta pročita beleške o "Londonskom mostu", što je bio naziv dogovorenog plana akcije nakon njene smrti.

 

 


Kralj Čarls i kraljica Kamila proveli su sat vremena nasamo sa Elizabetom pre nego što je umrla.
Čarls je lično pozvao oba svoja sina, Harija i Vilijama, da što pre doputuju u Škotsku kako bi se oprostili od svoje bake. U tom trenutku verovao je da kraljica ima još nekoliko dana, a ne nekoliko sati života.

Pored samrtne postelje kraljice Elizabete smenjivali su se i princeza Ana, njena ćerka, Andžela Keli, njena stilistkinja i osoba od poverenja, zajedno sa sveštenikom Kenetom Mekenzijem koji joj je čitao redove iz Biblije.

Čarls, koji je otišao da razbistri glavu nakon susreta sa majkom, primio je vest o njenoj smrti dok se vozio nazad u Balmoral.

Kralj je pokušao više puta da pozove svog mlađeg sina Harija kako bi mu lično saopštio vest o Elizabetinoj smrti, ali je princ bio u avionu i nije mogao da ga dobije.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike