Otkriven motiv napada na južnokorejskog političara: Počinilac ga pratio šest meseci sa nožem, čekao svoj trenutak

10.01.2024

13:11

0

Napadač nije krio svoje razloge od istražitelja

Otkriven motiv napada na južnokorejskog političara: Počinilac ga pratio šest meseci sa nožem, čekao svoj trenutak
Copyright Profimedia

Muškarac optužen za napad nožem na južnokorejskog opozicionog vođu Lija Džae Mjunga rekao je istražiteljima da je pokušao da ubije političara kako bi ga sprečio da postane predsednik zemlje, izveštava britanski portal Independent. Li je pušten iz bolnice nakon osam dana lečenja.

Do napada je došlo 2. januara u jugoistočnom gradu Busanu, gde je osumnjičeni samostalno napao Lija, ubo ga u vrat i ostavio ga da iskrvari.

Tokom ispitivanja osumnjičeni je izjavio da je želeo da spreči Lija da se kandiduje za predsednika Južne Koreje, prema rečima šefa policije u Busanu, Vua Čeol Muna. Osumnjičeni je bio nezadovoljan jer je verovao da su vlasti nisu kaznile Lija zbog optužbi za korupciju.

Vu je otkrio da je osumnjičeni ostavio osam stranica dug dokument u kom je izložio slične motive za napad. Osim toga, utvrđeno je da je osumnjičeni kupio nož i pratio Lija na pet događaja od juna prošle godine.

Nakon što je izašao iz bolnice Li je izjavio da se nada da će ovaj incident poslužiti kao prilika za "okončanje politike mržnje i sukoba i povratak politici međusobnog poštovanja i suživota".

 

 

Li, član Demokratske stranke, tesno je izgubio na predsedničkim izborima 2022. godine od predsednika Jun Suk Jeola. Oštra kampanja i politički sporovi nakon izbora produbili su ionako velike političke razlike u Južnoj Koreji.

Li je takođe bio oštri kritičar Junovih politika i suočavao se s nizom optužbi za korupciju, koje je negirao, optužujući Juna za političku osvetu.

Prema nedavnim istraživanjima, LI se smatra jednim od glavnih favorita za predsedničke izbore 2027. godine, ali će se suočiti sa novim kandidatom budući da Jun nema pravo na reizbor nakon dva mandata.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike