Rusija odbacila predlog Hrvatske za Donbas: Odnosite se tako i prema Dejtonu

18.12.2020

13:17 >> 13:10

0

Autor: M. I.

Nikakvi drugi recepti ovde nisu potrebni, rekla je Zaharova

Rusija odbacila predlog Hrvatske za Donbas: Odnosite se tako i prema Dejtonu
Copyright Profimedia

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je predlog premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da se razmotri iskustvo mirne reintegracije hrvatskih teritorija u cilju rešavanja krize u Ukrajini, rekavši da postoje Minski sporazumi i da drugi recepti u toj situaciji nisu potrebni.

Zaharova je podsetila da je, u cilju rešavanja sukoba u Ukrajini, Savet bezbednosti UN 2015. godine usvojio i odobrio Minski paket mera.

– To je osnova bez alternative za uspostavljanje mira i vraćanje Donbasa u pravni, ekonomski i humanitarni prostor Ukrajine. Nikakvi drugi recepti ovde nisu potrebni – rekla je Zaharova Sputnjiku.

Pročitajte još:

Ona je istakla da je „samo neophodno da se Kijev pridržava svih odredbi Minskih sporazuma“.

– To se odnosi i na Dejtonski mirovni sporazum u Bosni i Hercegovini, o čijoj je realizaciji detaljno razgovarano sa rukovodstvom Hrvatske prilikom nedavne posete ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova regionu – dodala je portparolka.

Lavrov je u sredu boravio u radnoj poseti Zagrebu gde je razgovarao sa hrvatskim zvaničnicima.

Pročitajte još:

Kako je rekao hrvatski premijer, razmatrane su sve spoljnopolitičke teme koje odgovaraju nivou posete šefa ruske diplomatije prvi put posle 16 godina, „uključujući i Ukrajinu“.

Plenković je rekao da, „postoji jedinstveno hrvatsko iskustvo koje je povezano i sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, jer je predsednik Hrvatske Franjo Tuđman već tada video kako se može mirno reintegrisati hrvatsko Podunavlje“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike