Poplave neviđenih razmera u Engleskoj, samo je jedna kuća ostala netaknuta, evo kako: "Imali smo 11 poplava, a onda..."

07.01.2024

23:48

0

Autor: M. Vu.

Iscrpljeni čišćenjem posle višestrukih poplava, Lupton i njegova supruga proveli su mesece gradeći zid kako bi zaštitili svoj dom

Poplave neviđenih razmera u Engleskoj, samo je jedna kuća ostala netaknuta, evo kako: "Imali smo 11 poplava, a onda..."
Kuća Nik Luptona i njengove žene Eni - Copyright Preentscreen/Youtube

Nik Lupton i njegova supruga Eni žive blizu reke Severn u Vorčesteru u Engleskoj u kući iz 17. veka na imanju vrednom više od 765.000 dolara. Od 2016. godine njegov dom je poplavljen 11 puta, a da bi to sprečio, vlasnik je odlučio da izgradi masivni zid koji okružuje imanje.

Iscrpljeni čišćenjem posle višestrukih poplava, Lupton i njegova supruga proveli su mesece gradeći zid kako bi zaštitili svoj dom, rekao je Lupton za Bi-Bi-Si.

Završili su zid sredinom septembra, a kada je mesec dana kasnije stavljen na test poplavama, Lupton je rekao da je izdržao izazov - i nastavlja da radi.

 

 

„Zid je tu da nam olakša život, ali i da dugoročno zaštiti kuću.

"Srećom, prošao je test", rekao je on i dodao da je ponovo testiran ove nedelje i da je to bio veoma dobar test jer je ovo jedna od najvećih poplava koje su ikada doživeli.

Lupton veruje da postoji "mnogo faktora" koji su doprineli poplavama u njegovom domu - uključujući klimatske promene.

Predviđa se da će zime u Velikoj Britaniji „u proseku postati toplije i vlažnije“, navodi se na svom sajtu Met Office, dodajući da će u roku od 50 godina zime biti do 4,5 stepeni Celzijusa toplije i do 30 odsto vlažnije.

Oluja Henk donela je jaku kišu u delove Engleske i Velsa, uzrokujući nestanke struje, prekide na železnici i velike zatvaranje puteva zbog poplava.

Drveće je palo na puteve i železničke šine, a bilo je i poginulih. Poplave u Engleskoj će se nastaviti narednih pet dana, a strahuje se od značajnog zahlađenja koje bi moglo doneti led i sneg.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike