Brisel je zamrznuo milijarde evra iz evropskih fondova, Orban poručio: "EU ucenjuje Mađarsku"

21.12.2023

23:58

0

Mađarski premijer je rekao da je ucena "činjenica", koju priznaju čak i sami ucenjivači — članovi Evropskog parlamenta

Brisel je zamrznuo milijarde evra iz evropskih fondova, Orban poručio: "EU ucenjuje Mađarsku"
Viktor Orban - Copyright AP Photo/Heinz-Peter Bader

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je da Evropska komisija ucenjuje Mađarsku zadržavanjem milijardi zamrznutih sredstava, pravdajući blokadu brigom za vladavinu prava u njegovoj zemlji.

Orban je rekao da je ucena "činjenica", koju priznaju čak i sami ucenjivači — članovi Evropskog parlamenta, prenosi "Politiko".

"Prema našem mišljenju, Mađarska ispunjava sve kvalitete vladavine prava, a kada Evropska komisija ima specifične potrebe, mi implementiramo sve iz njih, a takođe smo i kooperativni", rekao je Orban novinarima u Budimpešti. "Ne možete me kriviti što sam učinio sve što mogu da promovišem interese Mađarske u tako ucenjivačkoj situaciji".

Brisel je zamrznuo milijarde evra iz EU fondova namenjenih Mađarskoj zbog zabrinutosti za ljudska prava i vladavinu prava u zemlji.

Evropska komisija je prošle nedelje deblokirala deo fondova - 10,2 milijarde evra - u zamenu za Orbanovu saradnju po pitanju Ukrajine.

Orban je dozvolio liderima EU da odobre početak pregovora za ulazak Ukrajine u blok, ali i dalje blokira paket pomoći Kijevu od 50 milijardi evra, o čemu bi lideri trebalo da razgovaraju početkom sledeće godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike