Poljubio suprugu, otišao u ribolov i nestao! Proglašen je mrtvim, a žena ga je prepoznala na TV-u 8 godina kasnije

17.12.2023

21:44

0

Lorens Džozef Bejder, poznat kao Lari, trgovački putnik, prodavac posuđa iz Ohaja, unajmio čamac i odlučio da krene u ribolov

Poljubio suprugu, otišao u ribolov i nestao! Proglašen je mrtvim, a žena ga je prepoznala na TV-u 8 godina kasnije
Lorens Džozef Bejder - Copyright Printscreen/YouTube

Bio je mart 1957. godine, kada je Lorens Džozef Bejder, poznat kao Lari, trgovački putnik, prodavac posuđa iz Ohaja, unajmio čamac i odlučio da krene u ribolov. U tom danu, prepunom meteoroloških upozorenja na oluju, Lari nije obraćao pažnju na takva upozorenja. Ujutru je poljubio svoju suprugu Meri Lu i krenuo ka jezeru Eri kako bi uživao u ribolovu.

Iako je bio iskusan ribolovac, Lari nije ozbiljno shvatao potencijalnu opasnost nevremena. Nakon nekoliko sati, snažna oluja je pogodila nivo vode, talas ga je zapljusnuo i pao je u vodu. Narednog dana pronađen je njegov čamac, s manjim oštećenjima i nedostajućim veslom, ali od samog Larija nije bilo ni traga.

Misteriozni nestanak

Svi su pretpostavljali da je Lorens stradao tokom oluje. Jezero je detaljno pretraženo, ali uprkos tome što telo nije pronađeno, svi su posumnjali u tragičan ishod. Činjenica da je nestali imao problema sa poreskom, kao i pozamašan dug od skoro 20 hiljada dolara, nisu pobudili pažnju policije i svi su se saglasili - u pitanju je bila strašna nesreća i velika tragedija.

Lorens je ostavio iza sebe troje dece i trudnu suprugu. Vest da će udovica dobiti gotovo 40 hiljada dolara od osiguranja nekako je malo ublažila zabrinutost javnosti i prijatelja, pružajući joj makar finansijsku podršku dok se nosi s gubitkom i velikom porodičnom odgovornošću.

Pojava novog lika

Osam godina kasnije, porodični prijatelj je tokom posete Čikagu doživeo iznenađenje kada je sreo muškarca koji je neverovatno podsećao na Lorensa! Taj "dvojnik" se zvao Džon Fric Džonson, poznat televizijski i radijski voditelj iz Omahe, česti komentator rvanja i osvajač brojnih streljačkih takmičenja. Bio je oženjen i imao dvoje dece - jedno biološko i jedno usvojeno. Samo godinu dana ranije otkriven mu je tumor iza levog oka, zbog čega je izgubio oko i nosio je povez.

Porodični prijatelj nije mogao da zaboravi čoveka koji je podsećao na Lorensa, pa je čak doveo Lorensovu nećaku u Čikago. Zajedno su pronašli Džonsona i otvoreno ga pitali: "Da li ste vi Lorens Džozef Bejder koji je nestao pre osam godina?"

Džonson se nasmejao i rekao da ne zna ko je Bejder, da je odrastao u sirotištu i da je proveo 14 godina u vojsci pre nego što se preselio u Omahu. Ipak, pristao je na uzimanje otisaka prstiju, koji su bili upoređeni sa onima koje je Lorens Džozef Bejder ostavio tokom vojne službe. Rezultati su bili identični! Lorens Džozef Bejder i Džon Fric Džonson bili su ista osoba!

Zagonetni slučaj: Amnezija ili prevara?

Priča je bila neverovatna! Psihijatrijski tim je intenzivno ispitujući Bejdera/Džonsona tokom deset dana došao do jasnog zaključka - slučajevi amnezije koji traju nekoliko godina, tokom kojih osoba "popunjava praznine" lažnim sećanjima, su retki, ali ne i neviđeni. Druga grupa psihijatara je spekulisala da je tumor možda bio uzrok gubitka pamćenja kod Bejdera. Bez obzira na ove teorije, i jedni i drugi su se složili - Lari se zaista nije sećao svog prethodnog života, a nije ni glumio!

Iako su stručnjaci izrazili svoje mišljenje, javnost je ostala uverena da je u pitanju neka vrsta prevare. Priče o Bejderovim dugovanjima u vreme nestanka ponovo su isplivale, zajedno sa činjenicom da je porodica dobila značajnu premiju na osnovu njegove "smrti". Izgubio je posao na televiziji, a mnogi prijatelji iz "drugog života" su ga proglasili prevarantom i lažovom.

Bejderov slučaj i dalje ostaje misterija Bejderovo neočekivano pojavljivanje stvorilo je mnogo problema za Meri Lu, njegovu prvobitnu suprugu. Izgubila je socijalnu pomoć koju je primala od trenutka nestanka. Osiguravajuće društvo je tražilo povrat novca koji je dobila. Morala je raskinuti nedavno objavljenu veridbu.

Ni druga Bejderova supruga nije prošla bolje - budući da je već bio u braku u trenutku njihovog venčanja, njihova zajednica je proglašena nevažećom. Ipak, za razliku od Meri Lu, koja nije želela imati nikakv kontakt sa mužem i brzo je tražila razvod, druga gospođa Bejder/Džonson odlučila je ostati uz svog supruga bez obzira na sve.

Na kraju, svaki daljniji pokušaj istraživanja ovog neobičnog slučaja prekinula njegova je smrt - ovoga puta stvarna! Zloćudni tumor koji je uzeo Bejderovo oko vratio se u još ozbiljnijem obliku, i on je preminuo 16. septembra 1966. u bolnici u Omahi, u dobi od gotovo 40 godina.

Pitanje da li je u pitanju bila prevara ili je Lorens Džozef Bejder zaista osam godina bio lišen sećanja na svoj pravi identitet ostalo je nerešeno sve do današnjeg dana.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike