Krčenje šuma svedeno na najmanji nivo u proteklih osam godina: Deforestacija Amazonske prašume u novembru manja za 64 odsto!

08.12.2023

21:30

0

Predsednik Lula da Silva naglasio je na klimatskom samitu COP28 u Dubaiju posvećenost njegove zemlje da okonča ilegalno krčenje šuma do 2030. godine

Krčenje šuma svedeno na najmanji nivo u proteklih osam godina: Deforestacija Amazonske prašume u novembru manja za 64 odsto!
Amazon - Copyright AP Photo/Eraldo Peres

Deforestacija Amazonske prašume u Brazilu je u novembru smanjena za 64 odsto, što je više od polovine o odnosu na godinu dana ranije i time je krčenje šuma svedeno na najmanji nivo za jedan mesec u proteklih osam godina.

Prema preliminarnim satelitskim podacima Nacionalnog instituta za svemirsko istraživanje (INPE) 201,1 kvadratna kilometra najveće prašume na svetu iskrčene su prošlog meseca, javlja Rojters.

Predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva naglasio je na klimatskom samitu COP28 u Dubaiju posvećenost njegove zemlje da okonča ilegalno krčenje šuma do 2030. godine u cilju smanjenja klimatskih promena, što predstavlja zaokret u odnosu na klimatsku politiku Lulinog prethodnika Žaira Bolsonara.

Uprkos pohvalama predsednika, oko 1.500 zaposlenih u brazilskoj Agenciji za borbu protiv krčenja šuma protestovalo je zahtevajući veće plate i bolje uslove rada, uz tvrdnju da dosadašnji uslovi ugrožavaju borbu protiv deforestacije.

Krčenje šuma i požari su najčešći u periodu između jula i septembra, ali se amazonska regija susreće s rekordnom sušom, za koju naučnici tvrde da će imati uticaja do 2026. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike